Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Glosa: Proč by v soutěži Miss měla dál rozhodovat fyzická krása

Stejně jako by mě nenapadlo ve fotbale navrhnout, aby místo útočníka X vybrali hráče Y, který už je sice dávno za zenitem a často má problém se trefit do brány, ale disponuje jedinečnou povahou a dobrým srdcem, nerozumím tomu, proč by v soutěži krásy neměla být hlavním kritériem hodnocení fyzická krása.

Královna byla chladná a pyšná, ale také neskonale krásná. Přiblížila se ke zdobenému rámu, pohlédla na svůj odraz a zeptala se: Řekni mi, zrcadlo, kdo je v zemi zdejší, kdo je nejkrásnější?

Eric Morley založil v roce 1951 ve Velké Británii Miss World. To, co původně začalo jako přehlídka dívek v plavkách na britském festivalu, která měla podpořit prodej novinky zvané „bikini“, se časem transformovalo do celosvětové soutěže krásy.

Britská Miss World nebyla první, konkurovala americké Miss Universe, která po přerušení hospodářskou krizí navázala na tradici odstartovanou ve dvacátých letech. Obě světové soutěže doplňovaly Miss jednotlivých států. Cíl, který je všechny spojoval? Najít nejkrásnější dívku. Nic víc a nic míň. Postupem času se však jejich směřování, kritéria i pravidla měnily a tyto soutěže se od původního záměru začaly každá po svém vzdalovat.

Miss Německo se letos stala Leonie von Hase. Jde o nejstarší Miss, kterou kdy ve Spolkové republice zvolili. Mottem letošního ročníku byla autenticita ženy a vítězku podle poroty určil životní příběh a osobnost. Leonii je třicet pět let a má tříletého syna.

Soutěž Miss Německo má nyní věkovou hranici do třiceti devíti let a nově se jí mohou zúčastnit i ženy, které jsou nebo byly vdané a jsou matkami. To, že už minulý rok byla zrušena promenáda v plavkách a letos byly v porotě samé ženy, je jen třešnička na pomyslném dortu kupící se absurdity. Minimálně tedy když se na soutěž podíváme optikou jejích zakladatelů.

„Moje vnímání krásné ženy je síla, charakter a autentičnost, kterou vyzařuje.“ Leonie von Hase

Nemyslím si, že ženy jsou jen bezduché okrasné doplňky bez vlastní inteligence. Chápu to, že krása může být uvnitř a že každému se líbí něco jiného. Tento postoj by se ale neměl násilím roubovat někam, kam nikdy nepatřil. Na obdivování tělesné krásy není nic špatného a stejně tak není

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rodina, vztahy a zdraví

V tomto okamžiku nejčtenější