Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Babiš nemá jinou možnost než prodat Agrofert, nebo skončit s politikou, říká analytik TI, která dala podnět Evropské komisi

Milan Eibl. Foto: TI
Milan Eibl. Foto: TI

Zahraniční média informovala o tom, že na základě podnětu protikorupční organizace Transparency International dospěli právníci Evropské komise k závěru, že český premiér Andrej Babiš je kvůli eurodotacím ve střetu zájmů. Deník N mluvil s analytikem Transparency International Milanem Eiblem.

podnětu pro Evropskou komisi, který popisoval možný střet Andreje Babiše coby politika na jedné straně a podnikatele na druhé, stál analytik protikorupční organizace Milan Eibl.

Dnes ráno po přečtení zahraničních médií vstal do nového dne s hřejivým pocitem. „Je to pro nás velké zadostiučinění,“ reagoval na zprávy o tom, že právníci Evropské komise potvrdili podezření TI o střetu zájmů českého premiéra. „Z našeho pohledu nemá v tuto chvíli jinou možnost než prodat Agrofert, nebo odstoupit z politiky,“ konstatuje Eibl v rozhovoru pro Deník N.

Podle Eibla totiž dochází u Babiše ke střetu veřejného a osobního zájmu. „Takže pak není jasné, zda se v politice rozhoduje na základě toho, co je dobré pro Českou republiku, nebo na základě toho, co je dobré pro Agrofert,“ popisuje.

Současně podle Eibla u Babiše hrozí, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Andrej Babiš

Evropská unie

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější