Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Panika kvůli šířící se nákaze, křišťálově čisté peníze a Slovensko bez Fica

Zátiší s Enkem. Ilustrační foto: Deník N
Zátiší s Enkem. Ilustrační foto: Deník N

Světem i Českem dál hýbe koronavirus a panika s ním spojená už dorazila i k nám. Slovensko možná po 15 letech ukončí Ficovu éru a zpěvačka Duffy vysvětlila, proč zmizela z veřejného života. Středeční (korona)Notes sepsala Barbora Němcová.

Respirátory pro všechny, ale možná jen pro horních deset tisíc. Respirátory typu FFP3, které ochrání proti nákaze koronaviru, jsou vyprodané a ve státních rezervách jich je právě jen deset tisíc. Firmě, která respirátory vyrábí, lidé posílají objednávky i v noci. A někteří obchodníci nezapomněli ani na základní ekonomické pravidlo, že cenu určuje poptávka. A tak se respirátory, které jindy stojí okolo 500 korun, prodávají i za čtyřnásobek. No nekupte to!

Bývalý ministr dopravy Vladimír Kremlík si na byt na pražském Strahově půjčil křišťálově čistých osm a půl milionu od svých rodičů. Jak ale jeho matka knihovnice a otec, který pracoval v továrně, takové peníze naspořili, vysvětlit nedokázal. Mimoto se Kremlík dal na dráhu rockera. Třeba jako zpěvák vydrží déle než jako ministr. Kremlíkovým milionům jsme se věnovali i ve Studiu N.

Vladimír Kremlík se dal na dráhu hudebníka. Foto: Instagram Vladimíra Kremlíka

Na Slovensku možná po 15 letech skončí Ficova éra. Směr byl ve vládě s malou přestávkou od roku 2006. Podle průzkumu vyhraje slovenské sněmovní volby se ziskem 19 procent hnutí Obyčejní lidé. Vládní Směr ztrácí tři a půl procenta. A protože na Slovensku se už průzkumy kvůli prodlouženému moratoriu zveřejňovat nesmí, přečtete si to jen na českém internetu.

Chyby v kampani vyšly hnutí SPD draho. Úřad, který na hospodaření stran dohlíží, udělil hnutí Tomia Okamury čtvrtmilionovou pokutu, což je nejvíce za tříletou existenci úřadu. Nikdo z SPD neuměl nesrovnalosti v kampani vysvětlit a jeho členové házeli vinu na propuštěnou účetní. V hnutí se tak důsledně drží Murphyho zákona: Chybovat je lidské. Hodit vinu na jiného je ještě lidštější.

Viktor Tauš se vrací na obrazovky České televize s šestidílnou kriminální sérií Zrádci, v níž opět nabízí svůj nevyzpytatelný rukopis a nekompromisní ochotu dovést výrazové prostředky veřejnoprávního média na hranu možností. Výsledkem je možná nejlepší porevoluční český seriál, píše Martin Svoboda.

Co najdete ve čtvrtečním tištěném Deníku N?

  • Lživé video o koronaviru viděly statisíce Čechů
  • „Dětinské a směšné, chtěl se Pekingu uklonit.“ Fischer a Schwarzenberg reagují na Nečasovy výroky o vztazích s Čínou
  • SPD musí zaplatit čtvrt milionu za chyby v kampani
  • Fico zřejmě míří k prohře
  • Krym: oběť cizí zvůle a tikající bomba

Krátké zprávy ze světa i domova

Zpěvačka Duffy přiznala, že za jejím zmizením z veřejného života bylo trauma z únosu a znásilnění. Fanouškům ale na Instagramu vzkázala, že už je v pořádku.

Pohodlí na cestách pro všechny! Letecká společnost Air New Zealand představila prototyp části ekonomické třídy, ve které bude možné za letu spát na lehátku.

Koronavirus už překonal oceán a byl potvrzen v Brazílii. Jednašedesátiletý Brazilec pobýval v Itálii. Kvůli nákaze je tak ohrožen i proslulý karneval.

Kvůli panice vyvolané šířícím se koronavirem vzali Češi obchody útokem! Na odbyt jdou hlavně trvanlivé potraviny, luštěniny nebo rýže. Praha proto zvažuje omezení množství potravin, které by si mohl jeden každý zákazník koupit.

A ke koronavirové hysterii se přidalo i Ředitelství silnic a dálnic, které na vybraných informačních tabulích na dálnicích nabádá řidiče, kteří jedou z Itálie, aby se podívali na web ministerstva.

Jmenuju se Harry, tak mi říkejte třeba… Harry. Princ Harry, vévoda ze Sussexu na svém prvním veřejném vystoupení v Británii poté, co se s manželkou Meghan zřekli účasti na chodu královské rodiny, oznámil, že ho lidé mají nyní oslovovat „prostě Harry“.

Konec éry Šarapovové. Ruská tenisová hvězda oficiálně ukončila kariéru. Pětinásobná grandslamová vítězka končí kvůli zranění.

Olympiáda bude! O jejím uspořádání Mezinárodní olympijský výbor pochyboval vzhledem k šířícímu se koronaviru. Mluvčí japonské vlády ale oznámil, že se svátek sportu letos v létě v Tokiu uskuteční.

Premiéru Andreji Babišovi se v Náchodě zrovna vřelého přivítání nedostalo. Lidé ho hned na nádraží vypískali. A místo na rozhovor si taky nevybral úplně nejšťastněji…

Andrej Babiš v Náchodě. Foto: ČT24

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější