Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Kremlík vysvětluje miliony na byt od rodičů: Matka byla knihovnice a otec pracoval za socialismu v továrně

Ilustrace: Petr Polák
Ilustrace: Petr Polák

Exministr dopravy Vladimír Kremlík si na svůj nový pražský byt za 14 milionů kromě hypotečního úvěru půjčil také od rodičů. Ti mu podle jeho tvrzení dali 8,59 milionu korun. Podle Kremlíka jsou to peníze, které vydělal jako advokát a rodičům posílal, půjčka a životní úspory. Věra Kremlíková přitom pracovala jako knihovnice a její muž Vladimír v továrně.

Ke konci loňského roku jste si pořídil byt za 14 milionů korun, přičemž zhruba polovinu, konkrétně 6,8 milionu, jste uhradil ze svých peněz. Z vašeho výstupního oznámení vyplývá, že téměř 8,6 milionu vám darovali rodiče, je to tak?

Ano, v médiích proběhla tato spekulace a vznikla diskuse, kde jsem ty peníze získal, že jsem je nemohl vydělat. Veškeré informace a podklady jsem poskytl Národnímu bezpečnostnímu úřadu, který už několik let sleduje mé příjmy a výdaje.

Uvědomujete si, proč půjčka od vašich rodičů může působit zvláštně ve chvíli, kdy se o vás mluví v souvislosti s nabídkou úplatku? Úvěry jste si bral i dříve, proč jste si tedy od rodičů nepůjčil už dříve?

V roce 2017 mi vrcholila krize manželství. V té době jsme se rozhodli zrušit a vypořádat společné jmění manželů s tím, že si každý půjdeme svou cestou. V té době jsme měli ve společném jmění manželů jeden byt, který jsme si pořizovali za účelem bydlení. Byl zčásti uhrazen z vlastních zdrojů a zčásti na hypotéku.

Mám dvě nezletilé děti a řešili jsme, jakým způsobem je zajistit. Druhý byt byl pořízen už výlučně do vlastnictví manželky, protože to bylo po zrušení společného jmění manželů, tedy po roce 2017. Druhý byt byl pořízen zase zčásti z vlastních zdrojů a zčásti z hypotéky.

A pokud jde o byt na Strahově v Běžecké, tam se posouvalo řešení mého původního partnerského vztahu. Pořizoval jsem nemovitost do svého vlastnictví, která byla financována zčásti z cizích zdrojů, což znamená z hypotečního úvěru, a zčásti prostřednictvím zdrojů, které jsou uvedeny v prohlášení podle zákona o střetu zájmů.

Pokud jde o půjčku od rodičů ve výši 8,59 milionu korun, o jaké jde peníze?

To je z úspor rodičů. To je půjčka, věřitelem je můj otec a moje matka.

To jsou jejich celoživotní úspory?

Dá se říct, že jsou to jejich celoživotní úspory.

Z čeho ty úspory pochází?

Zčásti

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější