Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Dětinské a směšné, chtěl se Pekingu uklonit.“ Fischer a Schwarzenberg reagují na Nečasovy výroky o vztazích s Čínou

Bývalý premiér a ministr financí Jan Fischer. Foto: ČTK
Bývalý premiér a ministr financí Jan Fischer. Foto: ČTK

Expremiér Jan Fischer se ohradil proti slovům svého nástupce Petra Nečase (ODS), že jeho setkání s dalajlamou způsobilo razantní zhoršení vztahů s Čínou. Nečasovy výroky z rozhovoru pro Deník N překvapily i jeho někdejšího ministra zahraničí Karla Schwarzenberga (TOP 09).

„Přirovnal bych tehdejší česko-čínské vztahy k letadlu, které se střemhlav řítí k zemi. Došlo tam z mého pohledu ke zbytečné eskalaci kvůli přijetí dalajlámy v Kramářově vile,“ kritizoval expremiér Petr Nečas pro Deník N krok svého předchůdce Jana Fischera.

Nečas prý měl informace, že by Čína mohla z Česka udělat exemplární příklad, co se stane menším zemím EU, které „manifestačně kopou do toho, co Čína považuje za nedotknutelné“. Nechtěl ale upřesnit, odkud tyto informace získal. Naznačil jen, že nepřišly z firemního sektoru, ale z „institucí různého typu“.

„Stalo se novou mantrou, že se hledá viník zhoršení vztahů s Čínou. A potom se chtějí vidět v roli zachránce,“ reagoval pro Deník N na Nečasovo tvrzení Jan Fischer. „Je zajímavé, že se to po deseti letech

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější