Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Dvě miliardy zatím urgentní péči nevylepšily. Lékařů nepřibylo a lidé to mají na pohotovost stále daleko

Ilustrační foto: ČTK
Ilustrační foto: ČTK

Dvě miliardy korun dostanou letos nemocnice od pojišťoven na vznik nových urgentních příjmů. Finanční injekcí chce ministerstvo řešit dostupnost akutní péče. Deník N ale zjistil, že v praxi se toho zatím mnoho nezměnilo. Ve městech, kde byly zrušené pohotovosti, musí pacienti dál dojíždět za urgentní péčí desítky kilometrů.

Zánět středního ucha, dítě s vysokými horečkami, náhlé bolesti břicha. Zdravotní problémy, kvůli kterým by si člověk neměl volat záchranku, ale se kterými lze těžko počkat až do rána. Řešit by je měly takzvané služby lékařské pohotovosti, které ale v řadě měst před časem skončily, nebo tam dlouhodobě nejsou. Lidé tak musí v některých oblastech za tímto ošetřením cestovat do nejbližší nemocnice desítky kilometrů.

Dlouhodobě špatná situace je v pohraničí.  V posledních letech ale začal být problém s dostupností akutní péče i ve Středočeském kraji, kde se kvůli nedostatku lékařů ruší pohotovosti. Před třemi lety skončila například ORL pohotovost v Příbrami, nejbližší služba je v šedesát kilometrů vzdálené Thomayerově nemocnici v pražské Krči. „Situace je bohužel stále neměnná,“ potvrzuje Martin Janota z příbramské nemocnice.

Starosti mají také rodiče dětí z Rakovnicka. V tamní nemocnici

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Zdravotnictví

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější