Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jeden chce sjednotit, druhý korigovat, se třetím se nepočítá. Adepti na nástupce Merkelové a AKK se hlásí

Friedrich Merz a Annegret Kramp-Karrenbauerová na snímku z regionální konference v Düsseldorfu v listopadu 2018. Foto: ČTK
Friedrich Merz a Annegret Kramp-Karrenbauerová na snímku z regionální konference v Düsseldorfu v listopadu 2018. Foto: ČTK

Nejsilnější německá strana hledá nového šéfa. Křesťanští demokraté ho zvolí na sjezdu za dva měsíce. O vedení CDU se hlásí první zájemci. Dnes dopoledne v Berlíně oznámili kandidaturu dva muži, kteří mají velkou šanci postavit se do čela strany, jež aktuálně zažívá hlubokou krizi. Volba předsedy CDU může proměnit Německo.

Dnes ráno počítali novináři v Berlíně jen s jedním významným termínem. Friedrich Merz pozval média na tiskovou konferenci, na které chtěl v 11 hodin oznámit, že bude bojovat o post šéfa strany. Tento jeho krok nebyl žádným překvapením. Už před pár dny vypouštěl Merz testovací balonky, že o kandidatuře uvažuje. Ty ukázaly, že podporu ve straně stále má. Zejména v konzervativním křídle, které si přeje, aby CDU opustila politický střed a posunula se opět více doprava, kde ji o voliče okrádá protiimigrační Alternativa pro Německo (AfD). Merz coby případný šéf CDU si i proto jako jeden z úkolů chce stanovit omezení ilegální migrace do Německa.

Friedrich Merz se chtěl stát šéfem CDU už před rokem. Tehdy ho porazila Annegret Kramp-Karrenbauerová, která ale vedení strany nezvládla a oznámila rezignaci. Merz má druhý pokus a tentokrát chce uspět. Oznámil, že bez ohledu na výsledek volby rezignuje na post šéfa dozorčí rady německé filiálky Blackrock, americké investiční korporace.

Merzovo případné zvolení by bylo porážkou Angely Merkelové a jejího politického směřování, které straně v posledních více než patnácti letech naordinovala. Merz se na tiskové konferenci vůči kancléřce jednoznačně vymezil. „Musíme podniknout několik nutných korekcí,“ řekl.

Lze tedy očekávat, že Angela Merkelová udělá vše pro to, aby Merz neuspěl. Její linii naopak zastává Armin Laschet, současný premiér Severního Porýní-Vestfálska, nejlidnatější spolkové země. I on se chce stát šéfem CDU. Na Merzovu avizovanou kandidaturu zareagoval rychle a především takticky.

Dnes ráno totiž dostali novináři v Berlíně pozvánku na další tiskovou konferenci. Laschet předstoupil před média o hodinu a půl dříve než Friedrich Merz. „Musíme naši stranu a také zemi opět

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Angela Merkelová

Německo

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější