Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Lidi, kteří se vrátili z Itálie, kvůli nákaze nevyhledáváme. Je to na osobní odpovědnosti každého, říká hlavní hygienička

Hlavní hygienička Eva Gottvaldová. Foto: ČTK
Hlavní hygienička Eva Gottvaldová. Foto: ČTK

Podle hlavní hygieničky a náměstkyně ministra zdravotnictví Evy Gottvaldové jsou všechny instituce připraveny na možnost, že by nákaza koronavirem dorazila do Česka. „Máme zavedená opatření na letištích, monitorujeme situaci. Všechny instituce, kterých by se to mělo dotýkat, jsou připraveny,“ říká hlavní hygienička v rozhovoru pro Deník N. „Koronavirus je pro nás nový a to ovlivňuje naše opatření,“ dodává.

Stát podle náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly plánuje, že by se lidé, kteří pobývali v rizikových oblastech, hlásili hygieně. Stát by je tak mohl lépe vystopovat. Lidé se z Itálie ale přece už vracejí. Proč to tedy Česká republika nedělá už teď?

Teď aktivně nevyhledáváme lidi, kteří přijeli, protože máme jen určité kapacity a musí v tom být určitá míra organizovanosti. Ale mohu vás ujistit, že krajské hygienické stanice spolupracují. Někteří jedinci se nám hlásí i sami. Důležité je šíření povědomí. Pokud byl někdo v rizikové oblasti, je na jeho osobní zodpovědnosti, jak se chová. Když pak na sobě pocítí první příznaky respiračního onemocnění, měl by zavolat svému lékaři a říct mu, v jaké byl destinaci. Poradit může i příslušná klinika infekčních onemocnění. Není dobré jít do čekárny, ale nejprve zavolat a domluvit se na schůzce.

Mluvíte o individuální zodpovědnosti, ale co odpovědnost státu? Situace v Itálii je známá už od víkendu. Inkubační doba koronaviru může být 14 dní a déle. Proč si rizikové lidi stát nepodchytí už teď?

Infekční onemocnění tady byla, jsou a budou. Koronavirus je pro nás nový a to trochu ovlivňuje naše opatření. Už tu máme ale nastavená pravidla pro běžná infekční onemocnění, jako jsou například chřipka nebo spalničky, v rámci zákona o ochraně veřejného zdraví. Krajské hygienické stanice mají poměrně dobře definované kroky, díky kterým by mělo být zabráněno šíření těchto nemocí.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch svolal na tento čtvrtek Ústřední epidemiologickou komisi. Proč se tato komise sejde až ve čtvrtek a tyto úkoly už několik dní neplní?

Tyto kroky plněny jsou. Epidemiologickou situaci sledují krajské hygienické stanice. A dělá je i Státní zdravotní ústav.

Ale nedělá je Ústřední epidemiologická stanice.

Ale to je pracovní orgán vlády, který se svolává z podnětu pana ministra. A pan ministr naznal, že ta situace, kdy je vhodné tuto ústřední epidemiologickou komisi svolat, je tento týden. Právě na základě vývoje a sledování vývoje epidemiologické situace.

A proč se nesešla už dřív, když o té situaci víme od víkendu?

Pan ministr stanovil termín na čtvrtek.

Proč až ve čtvrtek?

Já toto rozhodnutí respektuji, ale nepřísluší mi ho komentovat. Pan ministr rozhodl, že to bude ve čtvrtek.

A jaký je ten důvod? Každý ministr za sebe může do této komise poslat zástupce až na úrovni ředitelů odborů. A ty přece není tak složité sehnat dříve.

Bylo rozhodnuto i na základě toho, že se mění epidemiologická situace. V pondělí zasedal výbor pro zdravotní bezpečnost na evropské úrovni. Jde i o to, abychom měli dostatečné informace od kolegů ze zahraničí.

Takže se komise nesešla kvůli tomu, že neměla dostatek informací?

Je to

Covid-19

Odemčeno o koronaviru

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější