Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Na pražských Vinohradech bagry bez povolení ničí památkově chráněnou vilu. Radnice žádá zastavení demolice

Vila Na Šafránce. Foto: Magdalena Sodomková, Deník N
Vila Na Šafránce. Foto: Magdalena Sodomková, Deník N

Na pražských Vinohradech se dnes začala bourat památkově chráněná vila v ulici Na Šafránce. Starostka Prahy 10 Renata Chmelová řekla Deníku N, že demolice není povolená a že stavbyvedoucího požádala, aby ji zastavil. Zchátralá čtyřpatrová rondokubistická vila nebyla v poslední době obývaná.

„Na základě požadavku odboru památkové péče Magistrátu hlavního města Prahy nebylo součástí stavebního záměru odstranění stavby, ale postupné úpravy stavby stávající,“ řekl Deníku N mluvčí Prahy 10 Vít Novák. Ani povolení, které visí na plotu objektu, nehovoří o demolici, ale pouze o přestavbě.

Starostka večer na Facebooku v reakci na článek Deníku N uvedla, že po telefonu hovořila se stavbyvedoucím. „Vyzvala jsem ho k přerušení demoličních prací a vyčkání na kontrolu ze strany stavebního úřadu. Byla mi také přislíbena možnost osobního vysvětlení situace, a proto zítra dopoledne místo osobně navštívím. Vím, že nemohu nijak zasahovat do průběhu kontroly stavebním úřadem, ale chci přispět k nalezení záchrany této budovy,“ uvedla.

„Bourání objektů v památkově chráněném území bez patřičných stanovisek je velmi nebezpečný a bohužel čím dál víc rozšířený jev a apeluji především na stavební úřad, aby zvolil maximálně možný tvrdý postup vůči stavebníkovi. Chci také, aby se k věci jasně vyjádřili i památkáři, aby to od podobných úvah odradilo další stavebníky a nic podobného se už neopakovalo,“ uvedl večer v tiskové zprávě místostarosta pro územní rozvoj Martin Valovič.

Vila v ulici Na Šafránce. Foto: Magdalena Sodomková, Deník N

Podle pracovnice stavebního úřadu se již věc řeší s magistrátními památkáři. Ti dostali od překvapených lidí, kteří si demolice všimli, podnět e-mailem dnes odpoledne. „V pondělí to nechám prověřit. Doporučuji vám obrátit se na příslušný stavební úřad, ten jediný má kompetenci případně neoprávněné kroky zastavit,“ řekl Deníku N ředitel magistrátního památkového odboru Jiří Skalický.

Úředníci z Prahy 10 ale tvrdí, že nemají pravomoci demolici vily zastavit, a naopak odkazují na památkáře. V minulosti v podobných případech do probíhající demolice zasahoval stavební úřad, pokutu udělovali památkáři.

Dům se nachází na území pražské památkové zóny Vinohrady, Žižkov, Vršovice. Majitel měl podle zákona o památkové péči nejprve získat k demolici souhlas odboru památkové péče magistrátu. Za to, že vilu zboural bez povolení, mu hrozí

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější