Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nezávislost policie v kauze Čapí hnízdo uhájím, politika mě nezajímá a nerozumím jí, tvrdí nový policejní prezident

Policejní prezident Jan Švejdar. Foto: ČTK
Policejní prezident Jan Švejdar. Foto: ČTK

Před novým policejním prezidentem Janem Švejdarem, kterého v pátek jmenoval ministr vnitra, stojí nelehký úkol. Musí veřejnost přesvědčit o nezávislosti policie v době, kdy premiér Andrej Babiš čelí stíhání kvůli dotačnímu podvodu. Už proto se na nejvyšší pozici v policii zájemci nehrnuli. Švejdar tvrdí, politickým tlakům odolá.

„Pokud o mně máte nějaké informace, tak víte, že to tak je,“ odpověděl Švejdar na dotaz Deníku N, zda věří, že dokáže i v citlivých případech, jako je Čapí hnízdo, uhájit nezávislost policie. „Politika mě nezajímá a nerozumím jí. A za mě to je padni komu padni. A tak to vždy bylo a bude. Styděl bych se kdyby ne,“ dodal nový policejní šéf, který ve výběrovém řízení porazil ředitele ústecké krajské policie Jaromíra Knížete.

Na dnešní tiskové konferenci Švejdar řekl, že za své hlavní úkoly považuje boj proti drogovým deliktům a zlepšení situace na českých silnicích. „Tam si myslím, že máme hodně práce a budeme se tomu velmi intenzivně věnovat,“ řekl. Detailnější plány chce zveřejnit později.

O obraz nezávislé policie nebude před veřejností Švejdar bojovat poprvé. Ve vedoucí pozici se už s citlivými a mediálně sledovanými kauzami setkal. Bývalý policejní prezident Petr Lessy předal do Hradce Králové, kde Švejdar dříve působil, vyšetřování autonehody vlivného pražského lobbisty Romana Janouška z března 2012.

Policisté pod Švejdarovým vedením nakonec případ dotáhli až k soudu, kde Janoušek dostal 4,5 roku. Kvůli zdravotnímu stavu a operaci hlavy se však jeho trest po šestnácti měsících přerušil. Doteď do vězení opět nenastoupil.

Policejní uniformu Švejdar oblékl těsně před revolucí. Původně uvažoval o práci vojáka a chtěl létat. Nakonec ho přesvědčily nábory na gymnáziu a v roce 1987 vstoupil do Veřejné bezpečnosti.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější