Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jak vypadá válečný stav u Azovského moře. Reportáž Denníku N z Ukrajiny

Foto: Tomáš Benedikovič, Denník N
Foto: Tomáš Benedikovič, Denník N

„Nic nového, válečný stav tu máme už dlouho,“ říkají obyvatelé Mariupolu, kteří se už podruhé cítí ohroženi Ruskem. Nyní od moře a oficiálně.

Z obrovského ocelářského závodu Azovstal vyjde Gennadij unavený po šichtě. Před továrnou si u jedné bábušky koupí pirohy, u druhé cigarety. Jako by mu nestačilo dýchat smradlavé zplodiny, které silný vítr žene po východní straně Mariupolu.

V téměř půlmilionovém městě se valí kouř z obou velkých závodů, které vlastní nejbohatší Ukrajinec Rinat Achmetov, už dlouhá léta a nic na tom nezměnil ani konflikt s Ruskem a separatisty podporovanými Moskvou.

Kouřit nepřestaly, ani když se stoupenci samozvané Doněcké lidové republiky pokusili před třemi lety získat kontrolu nad městem. A kouř neustal ani v těchto dnech, kdy ruské jednotky začaly blokovat v Kerčském průlivu lodě plující do největšího přístavu v Azovském moři. Do Mariupolu.

Moře, které patří dvěma

Je šest ráno, právě se mění pracovní směny. Přeplněné trolejbusy přivážejí odpočaté dělníky a znovu naplněné odvážejí ty, kteří si už své odpracovali. Z komínů dál stoupá kouř, který z přímořského města udělal jedno z nejznečištěnějších měst celé Ukrajiny.

Gennadij se už těší domů, do postele.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Reportáž

Ruská válka na Ukrajině

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější