Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

V čem jsou jiné dnešní děti? Kluci získávají postavu holek. Začátek puberty klesá pod desátý rok

Dnešní děti sportují mnohem méně než jejich rodiče. Foto: Gabriel Branaski, Unsplash
Dnešní děti sportují mnohem méně než jejich rodiče. Foto: Gabriel Branaski, Unsplash

„To za našich mladých let…“ Každá generace má nevyhnutelně pocit, že byla zdatnější a schopnější než ta nastupující. Je to ale skutečně pravda? Liší se dnešní generace dětí i v měřitelnějších parametrech, než je náš pocit, že jsme byli samostatnější a zodpovědnější? Zeptali jsme se odborníků z nejrůznějších oborů, čím se liší děti od svých rodičů či prarodičů.

Oblastí, v níž se současné děti prokazatelně liší od generace svých rodičů a prarodičů, je nástup puberty. „Problematika změn růstu a puberty aktuálních dětí je dost složitá – obecně lze říci, že v důsledku nedostatku pohybu rostou a dospívají dnešní děti dost odlišně od generací předchozích,“ říká Petr Sedlak, růstový antropolog z Karlovy univerzity.

„Puberta se skutečně v průběhu času posouvala do nižšího věku. Od šedesátých let se u dívek její načasování ustálilo a neměnilo se přibližně čtyřicet až padesát let. Puberta u dívek nastupovala průměrně v deseti letech a první menstruace ve třinácti letech. Aktuálně jsou signály, že se opět začala dále posouvat, to znamená, že začátek klesá pod desátý rok. Je to důsledek nadváhy a obezity, protože hormony tukové tkáně ovlivňují nástup puberty a u dívek je tuková tkáň v těsném vztahu k dospívání a reprodukčnímu cyklu,“ vysvětluje Petr Sedlak.

V této souvislosti je velmi populární fáma ohledně toho, že za předčasnou pubertu dětí mohou hormony, které se nachází v kuřecím mase. Petr Sedlak ale tuto konspirační teorii jednoznačně odmítá: „Nebyl potvrzen jediný případ tohoto vlivu. Jsou ale jiné potraviny, které mají vysoký obsah fytoestrogenů, které mohou mít vliv například na zduření prsní žlázky u chlapců, tedy gynekomastii a podobně – hodně je jich například v chia semínkách.“

Co je naopak realitou, to je „zženštění“ postav dnešních chlapců.

„Naše studie to dokládá reálnými daty. Je to zejména rozšiřování pánve, ženský poměr

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější