Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

BBC je jako stoletá sklerotická tetička, která by na rodinných sešlostech ostatním chyběla

Komentář Ivana Kytky: Vláda Borise Johnsona dala najevo, že by chtěla změnit financování BBC. Mnozí ji obviňují, že chce veřejnoprávní vysílání zničit. Ale nejde o nic nového pod sluncem, o možných změnách se diskutuje už bezmála padesát let. Jsou opravdu třeba, z jakých možností lze případně vybírat a co si z toho můžeme vzít my?

V konkurenci satelitních a internetových médií, která zásobují domácnosti programy od sportovních přenosů přes kvalitní dokumentární filmy po oscarové hity, připomíná BBC obstarožní a občas sklerotickou dámu, která má svá nejlepší léta za sebou.

Nalíčenou tetičku (tak v Británii BBC opravdu někteří říkají) na rodinné svatbě, která jen tak posedává, aby se neztrapnila na tanečním parketu ve chvílích, kdy omladina v sále pokukuje po o dvě generace mladších sestřenicích či bratrancích. Současně – jakkoliv se ve věku blížícím se stovce nevyhne chybám a přešlapům – zůstává osobností, bez které si mnozí nedokážou rodinnou sešlost představit.

Jen tak po straně (aby na něj nebylo vidět) občas někdo utrousí, že by toho stará dáma měla konečně nechat. Odebrat se na zasloužený odpočinek a dát šanci mladým. Zhruba do téhle kategorie patří také výrok jednoho z nejbližších poradců britského premiéra Borise Johnsona z minulého týdne.

Současný model financování BBC (koncesionářský poplatek za televizi i rozhlas přijde v přepočtu na 4620 korun ročně, necelých 400 korun měsíčně) by podle něj bylo nejlepší zrušit. Výrazně zredukovanou veřejnoprávní instituci pak převést na dobrovolné předplatné (podobně jako HBO, Netflix, Amazon Prime nebo nejnověji Apple TV).

BBC patří v Británii k rodinnému stříbru, a tak žádný div, že tahle opovážlivost zaměstnávala ostrovní novináře i politiky po zbytek týdne.

Uprostřed celé vřavy zapadla v Británii i mimo ni některá důležitá fakta. Například, že BBC

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější