Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Čína v dopise vyhrožovala Kuberovi i Česku. Takto se projevuje totalitní společnost, říká nový šéf Senátu

Senátor Miloš Vystrčil. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Senátor Miloš Vystrčil. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Nový šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS) považuje dopis čínské ambasády, podle níž za plánovanou cestu na Tchaj-wan zaplatí české firmy, za narušení naší suverenity. Zda návštěvu uskuteční, jak měl v plánu jeho zesnulý předchůdce a stranický kolega Jaroslav Kubera, se chce teprve rozhodnout. „Budu chtít slyšet plusy a minusy a to, jestli Čína může některé české firmy zlikvidovat. Nemůžu říkat, že mě to nezajímá. Budu se ptát, jak jim vláda pomůže. Ale vůbec neříkám, že nikam nepojedu,“ říká v rozhovoru pro Deník N Vystrčil.

O Senátu jste řekl, že je nejsvobodnější, nejdemokratičtější a nejobtížněji manipulovatelné uskupení. Zajímá mě proto, jestli pojedete na Tchaj-wan, jak plánoval váš předchůdce Jaroslav Kubera.

Dohodli jsme se s předsedou kanceláře Jaroslava Kubery Petrem Kostkou, že dá všechny podklady na hromadu, abych si je mohl prostudovat. Že tam přidá i originál dopisu, který měl přijít přes Hrad. Následně budu chtít věci konzultovat s ministerstvem zahraničí, průmyslu a obchodu a nevím, jestli nebude potřeba i s ministerstvem zdravotnictví kvůli koronaviru. Ale na to se nechci vymlouvat, to je něco jiného.

Budu se ptát lidí, kteří rozumí zahraniční politice, to znamená určitě Pavla Fischera a možná některých bývalých předsedů Senátu. Buď společně dojdeme k nějakému rozhodnutí, nebo tady bude názor vlády. A jestli se mnou bude chtít mluvit pan prezident, nebráním se tomu.

Co to znamená: „Nebo tady bude názor vlády“?

Názor premiéra a ministra zahraničních věcí. Ti určují zahraniční politiku.

A když vám řeknou, ať nejezdíte, nepojedete?

Když mi řeknou, abych nejel, budu chtít slyšet argumenty. A podle toho se rozhodnu. Když řeknou, že všichni v České republice zemřou

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější