Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zeman i Babiš kritizují Petříčka kvůli ambasádám. ČSSD za svým ministrem stojí, hájí ho i Schwarzenberg

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček ve své kanceláři v Černínském paláci. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček ve své kanceláři v Černínském paláci. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) kritizuje předseda vlády Andrej Babiš (ANO) i prezident Miloš Zeman. Vadí jim přeřazení Maďarska a Itálie z kategorie zemí s nejvyšší politickou důležitostí. Vedení sociální demokracie ale za svým ministrem stojí.

Ve čtvrtek večer zkritizoval Zeman na TV Barrandov ministra zahraničí Petříčka. Vadilo mu, že šéf diplomacie vyřadil z kategorie zemí s nejvyšší politickou důležitostí Maďarsko a Itálii, o čemž ve čtvrtek informovaly Lidové noviny. Hlava státu tento krok označila za „hrubou chybu“, vyřazení Turecka a Ukrajiny už mu tolik nevadilo.

Pochopení neměl ani premiér Babiš, který Petříčkův krok novinářům vysvětloval na tiskové konferenci vedle předsedy maďarské vlády Viktora Orbána.

„Já jsem se to dozvěděl z tisku a byl jsem překvapený, protože v programovém prohlášení vlády je jasně řečeno, že Maďarsko je náš strategický partner, dokonce i Ukrajinu tam máme. Já o té změně statutu nevím, ptal jsem se na to pana ministra na vládě a on mi to vysvětloval nějakými finančními dopady, moc jsem to nepochopil,“ řekl Babiš.

Petříček Deníku N řekl, že ve čtvrtek toto téma na jednání vlády skutečně řešili. „Pan premiér se mě na to ptal a já jsem mu vysvětloval, že se jedná čistě o administrativní krok, že to je skutečně jenom o snaze ušetřit, aby se snížily rozpočtové kapitoly,“  shrnul.

Ministerstvo zahraničí záhy vydalo prohlášení, v němž vysvětluje, že označení „země s nejvyšší politickou důležitostí“ ve skutečnosti nevypovídá o politických prioritách Česka, ale jde o administrativně-technické zařazení. V zemích bez tohoto označení se snižují platové třídy vedoucích diplomatů našich zastupitelských úřadů.

Černínský palác chce prý toto označení změnit či zrušit, považuje je za zavádějící.

Hamáček za Petříčkem stojí

Petříček je připravený

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější