Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pro Fica jsou výsledky nového průzkumu před slovenskými volbami úplně zničující, říká politolog Vašečka

Slovenský sociolog Michal Vašečka. Foto: Tomáš Benedikovič, Denník N
Slovenský sociolog Michal Vašečka. Foto: Tomáš Benedikovič, Denník N

Raketový nástup nečekaného lídra opozice Igora Matoviče, problémy Směru a propad jeho koaličního partnera SNS hluboko pod hranici zvolitelnosti. Poslední průzkum, který už na Slovensku kvůli předvolebnímu moratoriu nelze zveřejnit, ukazuje komplikovanou situaci před parlamentními volbami. Politolog Michal Vašečka vysvětluje, jaké jsou šance Směru sestavit vládu, proč Matovič láká voliče a proč se slovenská opozice nedokáže spojit.

Strana Igora Matoviče od ledna skokově roste. Podle aktuálního průzkumu si jen za poslední týdny polepšila o tři procentní body a aktuálně je s 16 procenty v patách Směru. Jak tomu růstu rozumět?

Je to překvapivé. Všichni, kteří se teď budou tvářit, že to čekali nebo že je to něco, co v sobě má předpokládatelnou vnitřní logiku, nemají pravdu. Je ale faktem, že Igor Matovič měl fantasticky naplánovaný závěr kampaně a jako jediný z demokratické opozice je schopný oslovovat antisystémové voliče. Lidé chodící na jeho mítinky se moc neliší od voličů Borise Kollára (ze strany Jsme rodina, pozn. red.), dokonce v některých případech ani od voličů Mariana Kotleby. Vše nasvědčuje tomu, že loví antisystémové voliče a oslovuje i nevoliče. Může také velmi mírně zvýšit volební účast.

Říkáte, že mu vyšel závěr volební kampaně. Máte na mysli například jeho cesty na francouzskou riviéru k údajnému domu někdejšího ministra financí Směru? Nebo jeho velkou internetovou anketu pro voliče, na jejímž základě slibuje postavit svoje požadavky na případné programové prohlášení vlády?

Obojí. Ty otázky jsou svým způsobem vydírání partnerů v kampani a je to velice problematický krok. Velice dobře ale čte, že jeho potenciální voliči mají velkou nedůvěru k zastupitelské demokracii a velkou důvěru k

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Slovenské volby

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější