Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jak rozvrátit mezinárodní obchod? Vyvolat hladomor, energetickou krizi? Rusko naznačilo scénář, který už léta děsí svět

Ilustrační snímek. Foto: ČTK, AP
Ilustrační snímek. Foto: ČTK, AP

Analýza Michaela Romancova: Zatím vlastně o moc nikomu nejde, tedy kromě Ukrajiny. Rusové zakázali jejím lodím proplouvat pro ni veledůležitým průlivem, ale kromě politických důsledků to mezinárodní společenství nijak nezasáhlo. Jenže příklady táhnou. Co by se stalo, kdyby některý stát zablokoval Malackou či Hormuzskou úžinu?

Od předminulé neděle se kvůli situaci v Azovském moři a Kerčském průlivu setrvale zhoršují již tak špatné rusko-ukrajinské vztahy. Ukrajinské úřady oznámily, že ruská strana brání plavidlům směřujícím do ukrajinských přístavů nebo z nich průlivem proplout. Lodím mířícím do přístavů ruských samozřejmě nikdo v ničem nebrání.

Tak bezprecedentní útok na Úmluvu o mořském právu garantovanou svobodnou plavbu mezinárodní společenství nezažilo od egyptské blokády Tiranské úžiny, jediného plavebního koridoru z Izraele do Rudého moře. Samozřejmě že ruskými obstrukcemi v první řadě trpí Ukrajina, ale k pochopení rozměru problémů, které Rusko svým agresivním přístupem vyvolává, je třeba vědět něco o tom, jakou roli v současném světě moře a svoboda plavby mají.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější