Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ježíš se narodil v Berouně, jeho učedníci jsou VIP na večírku. Převyprávěná Bible proniká do kostelů

Parabible - tisková zpráva o našem prezidentovi Ježíši z Nošovic. Foto: Deník N, Eliška Černá
Parabible – tisková zpráva o našem prezidentovi Ježíši z Nošovic. Foto: Deník N, Eliška Černá

Lídr „Božího globálního hnutí“ Ježíš se narodil v Berouně a bydlí v Nošovicích, Jan Křtitel obchází Střední Povltaví a na svatbě v Káni Galilejské alias Karviné se podává Pálava. Teolog Alexandr Flek v knize Parabible s nadsázkou převyprávěl Ježíšův život tak, jak by mohl vypadat, kdyby se odehrál v dnešním Česku. Pro někoho je to totální popření Písma svatého, pro jiné nadějná cesta k Bibli.

„Vlastně mě donutili. Byla to nabídka, která se neodmítá,“ popisuje se smíchem vznik Parabible její autor Alexandr Flek. Biblické příběhy umístěné do Česka dnešních dní Flek původně publikoval na stejnojmenné facebookové stránce. Právě z komunity, která se kolem projektu Parabible na sociální síti utvořila, vzešel impuls k vydání textů knižně.

Kniha spatřila světlo světa na začátku listopadu. Hodně lidí ji vítalo, jiní ji naprosto odmítli. „Znovu mě přivedla ke čtení Bible, kterou jsem četl naposledy před cca 25 lety,“ píše na Facebooku jeden ze čtenářů Radek Vašenda. „Práci Alexandra Fleka vnímám jako totální popření Ježíše a přepsání ducha svaté Bible,“ odsoudila knihu na serveru Křesťan dnes Didi Haifa.

Právě emoce si Flek vybral jako cestu ke zpřístupnění Písma svatého lidem. „Parafráze se setkávají s šokovou reakcí. Kniha je kontroverzní, a pokud někoho naštve, znamená to, že se ho text dotkl,“ uvažuje nad širokou škálou reakcí autor Parabible.

Není slovo Boží jako slovo Boží

„Převyprávěním jsem se snažil

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Náboženství

Česko, Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější