Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pane premiére, jste gay? Rozbor otázky, kterou rozhodujeme za jiné

Slovenský premiér Peter Pellegrini. Foto: Tomáš Benedikovič, Denník N
Slovenský premiér Peter Pellegrini. Foto: Tomáš Benedikovič, Denník N

Komentář Filipa Titlbacha: Předvolební nervozitu na Slovensku rozvířila kauza, která se rozpoutala kolem vydavatelství vlastněného skupinou Penta. Redaktor bulvárního týdeníku Plus 7 dní se nepřímo zeptal premiéra Petera Pellegriniho, jestli je gay. Ten odpověděl, že ne. Reportér se prý ještě ani nestihl vrátit do redakce a šéfredaktorka už měla dva telefonáty, co to mělo znamenat. Rozhovor vyšel, otázku na sexuální orientaci ale vydavatel stopl a šéfredaktorka podala výpověď. Je samozřejmě nepřípustné, že vydavatelství takto zasahuje do obsahu. Neměla by nám ale uniknout ještě jedna rovina příběhu.

Ač se redaktor neptal napřímo, obsah jeho dotazů je jasný. Zajímala ho sexuální orientace slovenského předsedy vlády. Otázky, které mířily na Petera Pellegriniho, se vztahovaly ke vtipům, které se objevily na satirické stránce Zomri a které premiéra často vyobrazují jako homosexuála.

Říct někomu o své sexuální orientaci nebo genderové identitě musí být vždy osobní rozhodnutí. Nikdo by si neměl dovolit vám tuto volbu upřít.

Pakliže vás někdo nutí veřejně prezentovat svoji sexualitu, okrádá vás o možnost definovat si podle svého, kým jste. Zároveň vás také zbavuje možnosti, abyste si sami zvolili, kdy, s kým a jestli vůbec o tom chcete promluvit. A v extrémních případech vás tím taky může

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější