Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vojtěch pobouřil odborníky, děti s psychickými nemocemi mají ležet na běžné pediatrii

Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Děti s halucinacemi, depresemi či sebevražednými sklony mají být umístěné na běžná pediatrická oddělení. Mohly by tak ležet vedle ostatních malých pacientů například se zánětem ledvin. Počítá s tím pilotní projekt ministerstva zdravotnictví v Ústeckém kraji. Resort chce tímto krokem řešit nedostatek dětských lůžek v psychiatrických nemocnicích. Podle dětských psychiatrů je to ale nebezpečný experiment.

Ústecký kraj má být podle ministerstva první, který vyzkouší nový model péče o hospitalizované dětské pacienty. Reaguje tak na krizovou situaci v dětské a dorostové psychiatrii, kde chybí lůžka i odborní lékaři a sestry.

„V Ústeckém kraji ministerstvo pilotuje model podpory vybraných oddělení, na kterých je hospitalizován vysoký počet dětí s psychiatrickou diagnózou. Snahou je zajistit pro tato oddělení intenzivní konziliární službu dětského psychiatra a kontinuální podporu psychiatra a klinického psychologa,“ říká Martin Novotný z tiskového oddělení ministerstva.

Projekt má začít fungovat přibližně v polovině letošního roku. Ministerstvo ho bude s pojišťovnami průběžně vyhodnocovat. Je součástí reformy, která má péči o psychicky nemocné mimo jiné posunout blíže do přirozeného prostředí pacientů. Kolika nemocnic se bude projekt týkat, resort neupřesnil.

Dětští psychiatři ale tento nápad nepodporují. Opakovaně ministerstvo upozorňovali

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Zdravotnictví

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější