Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Všichni proti Bloombergovi. Demokraté se vrhli na spolufavorita v jeho první debatě

Dva hlavní progresivní kandidáti letošních demokratických primárek, senátoři Elizabeth Warrenová a Bernie Sanders. Foto: Mike Blake, Reuters
Dva hlavní progresivní kandidáti letošních demokratických primárek, senátoři Elizabeth Warrenová a Bernie Sanders. Foto: Mike Blake, Reuters

„Je to miliardář.“ „Je arogantní.“ „Mluví neuctivě o ženách.“ Bývalý starosta New Yorku Michael Bloomberg naskočil do rozjetých vnitrostranických voleb kandidáta Demokratické strany na prezidenta USA až dnes v noci v Nevadě a jeho pět soupeřů v televizní debatě v Las Vegas na něj spustilo připravenou palbu. Bloomberg je totiž před sobotními nevadskými primárkami spolufavoritem.

„Demokrati podstupují velký risk, pokud nahradíme jednoho arogantního miliardáře druhým,“ nebrala si servítky vůči Michaelu Bloombergovi senátorka Elizabeth Warrenová, nicméně prohlásila, že podpoří kteréhokoliv kandidáta, který nakonec demokratickou nominaci na prezidenta vyhraje.

Faktem je, že Bloomberg je osmým nejbohatším Američanem (Donald Trump, dosud nejbohatší zvolený americký prezident, je až na 275. místě). Server Forbes oceňuje Bloombergovo jmění na 64,2 miliardy dolarů. Bloomberg je ale také filantrop, věnoval na projekty spojené s kontrolou vlastnictví zbraní, ochranu klimatu a další oblasti už osm miliard (185 miliard korun).

Jeho osobní zdroje na volební kampaň jsou obrovské, aniž by byl závislý na darech podporovatelů jako jiní adepti na kandidaturu.

Exstarosta se hájil tím, že své peníze utrácí za to, „abychom

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Americké volby

USA

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější