Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Havlíček chce volnější ruce pro odvolávání úředníků. Ministři ANO zvažují „vylepšení“ služebního zákona

Vicepremiér Karel Havlíček. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Vicepremiér Karel Havlíček. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Ministři hnutí ANO chtějí v koalici jednat o případných změnách zákona o státní službě. Deníku N to řekl vicepremiér Karel Havlíček. Není jasné, jak konkrétně by změny měly vypadat. Diskusi má iniciovat ministerstvo pro místní rozvoj, to ale chce připravované materiály představit jen na jednání koalice. Vládní partneři z ČSSD přitom o ničem nevědí.

Zákon o státní službě by se mohl změnit. „Zvažuje se jeho vylepšení,“ řekl Deníku N ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček (za ANO), který by prý nechtěl dělat žádné revoluční změny. „Přivítal bych vyšší pravomoci ministra pro odvolání při závažných manažerských pochybeních,“ doplnil Havlíček a v souvislosti s možnou změnou zákona odkázal na ministryni pro místní rozvoj Kláru Dostálovou (za ANO), která ji má podle jeho slov v kompetenci.

Jenže ministryně Dostálová nechtěla k případné změně zákona, který má státní správu chránit před zásahy politické reprezentace, nic říct. „Podnět k efektivnějšímu nastavení řízení úřadů bude nejprve řešen na koaličním jednání,“ napsala Deníku N.

„Řekli jsme si, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější