Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Příměří nad pasivními radary a rušičkami. Metnar slíbil poslancům přezkoumání a „vyšší míru jistoty“

Ministr obrany Lubomír Metnar. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Ministr obrany Lubomír Metnar. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Mezi sněmovním výborem pro obranu a ministerstvem obrany zavládlo příměří. Ministr obrany Lubomír Metnar slíbil, že sporné zakázky na pasivní sledovací systémy a rušičky nechá znovu přezkoumat nezávislým týmem expertů. Zároveň předestřel plán, jak podobným problémům napříště předcházet.

Pro ministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO) to byla výprava na minule nepříliš přátelskou půdu, jejíž klíčový bod se protáhl o padesát minut, tedy téměř na dvojnásobek vyměřeného času. Na jednání sněmovního výboru pro obranu, které bylo uzavřené pro veřejnost, vysvětloval poslancům, jaké ponaučení si resort vzal z případu kritizovaného nákupu pasivních sledovacích systémů a mobilních rušiček.

Aféra stála místo důležitého náměstka pro vyzbrojování Filipa Říhu. Ukázalo se totiž, že obě zakázky jsou nakonec o stovky milionů dražší než částka, kterou ministerstvo poskytlo poslancům.

Důvodů bylo více. Ministerstvo původně pracovalo s několik let starými cenami, dosud nejsou úplně průkazně vysvětlené některé položky v nákupech a resort rovněž poslance o navýšení ceny – když už o něm věděl – neinformoval včas.

V kuloárech se spekulovalo, že případ ohrozil i Lubomíra Metnara, ale že bylo politicky nešťastné měnit druhého ministra krátce po pádu šéfa resortu dopravy Vladimíra Kremlíka.

Jisté nicméně je, že výbor pro obranu středeční ministrovo vystoupení přijal

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko, Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější