Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zuckerberg po jednání s Jourovou kývl na regulaci Facebooku. Podle odborníka jen naoko

Místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová s šéfem Facebooku Markem Zuckerbergem. Foto: ČTK / Francisco Seco, AP
Místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová s šéfem Facebooku Markem Zuckerbergem. Foto: ČTK / Francisco Seco, AP

Nejrozšířenější sociální síť světa Facebook je po kauzách s úniky a zneužíváním dat a šířením dezinformací postupně tlačena k možné regulaci. „Používá stejné techniky marketingového prodeje na různé zboží i na názory a politiku. Je to škodlivé pro demokracii,“ řekla Deníku N eurokomisařka Věra Jourová, která v pondělí jednala s šéfem společnosti Markem Zuckerbergem.

Poslední dny přinesly několik zpráv o možné regulaci Facebooku. Po oznámení, že se v Česku a na Slovensku budou systematicky ověřovat a vyvracet dezinformace a hoaxy, se místopředsedkyně Evropské komise setkala v Bruselu se Zuckerbergem.

„Měla jsem několik kritických příspěvků. Facebook musí přijmout větší odpovědnost za obsah, musí méně rozdělovat společnost a přestat ji tolik uzavírat do bublin. Teď, jak síť funguje, ani neumožňuje normální debatu,“ popsala pro Deník N Jourová, která na evropské úrovni tuto problematiku řeší.

Sociální síť doposud funguje velmi netransparentně. Uživatelům zobrazuje různé příspěvky na základě algoritmů, které nejsou nijak veřejně popsány. „Chceme mít větší jistotu, aby na Facebooku

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Dezinformace

Sociální sítě

Česko, Ekonomika, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější