Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Příroda povstává z popela aneb jedna dobrá zpráva a kopa těch ostatních

Koláž vydání Enka. Ilustrační foto: Deník N
Koláž vydání Enka. Ilustrační foto: Deník N

Pondělními příspěvky Deníku N provádí Ivan Adamovič.

Nejraději mám v Deníku N dobré zprávy. Ono jich totiž zase tak moc není. Takže za každou dík, protože nám dávají vědět, že svět funguje v jakési rovnováze a že občasné chmury, že všechno jde jen k horšímu, vypovídají víc o nás samých než o realitě. Světovými médii se prodraly výhonky fotografií, jak se začínají po obřích požárech v Austrálii zase opatrně zelenat tamní ohořelé stromy. Lesy jsou na požáry zvyklé, ne ale na tak velký, jaký jsme zažili loni. Ty zelené výhonky jsou jako balzám pro oko.

Ještě lepší je, když se ukáže, že něco špatného vyústilo v něco dobré. O tom vypráví mimo jiné rozsáhlý článek našeho jihoamerického dopisovatele Tomáše Nídra Patagonie povstává z popela. Reportér se zajel podívat na místa, kde před patnácti lety založil český (přiznejme to: brněnský) turista neúmyslně požár, jenž spálil velkou část chilského národního parku. Co že je na tom dobrého? V rámci pomoci přispěla Česká republika nejen penězi na obnovu, ale také expertním know-how na nové zalesňování. Tyto vědomosti využívají pracovníci národního parku dodnes a jsou za ně vděční.

Nový ruský premiér Michail Mišustin byl možná do své funkce zvolen i proto, že není spojen s žádnými korupčními skandály. Je tomu tak možná proto, že na to má své lidi. Třeba blízkého přítele Alexandra Udodova, kolem jehož osoby probíhají již léta značné majetkové přesuny z peněz neznámého původu. Kupuje a prodává luxusní byty či domy po celém světě, přičemž část z nich přesouvá třeba v podobě daru na členy Mišustinovy rodiny. Jak jsme zjistili, několik bytů takto záhadně Udodov zamišustil i v Praze.

Řada přičinlivých lidí je i kolem prezidenta Miloše Zemana. Poslední výzkum veřejného mínění přinesl zajímavé zjištění, že zhruba padesátiprocentní obliba prezidenta je u dotazovaných spojovaná s jeho kontaktem s obyčejnými lidmi. Přitom zejména v posledním půlroce prezident téměř neopouští Hrad či Lány a mezi lidi se dostane spíše výjimečně.

Smutné je, když se různé přešlapy a manažerská selhání dotknou potřebných, například nemocných. Zatímco v trutnovské nemocnici chybějí uklízečky a jejich práci suplují zdravotní sestry, ve vládní skupině na pomoc autistům to vře, protože její vedoucí, chráněnkyně zmocněnkyně pro lidská práva Heleny Válkové, bez varování odvolala část členů kvůli názorovým rozepřím.

Seriál Kocourkov, díl 173.: Vláda na konci ledna zřídila výbor, který má transparentněji vybírat zájemce o vedoucí posty ve firmách se státním podílem. Opozice i neziskové organizace ji ale kritizují, že samotný výběr členů poradního orgánu nebyl průhledný.

Měla to být luxusní zaoceánská plavba, ale změnila se v hrůzu. Ne, nepíšeme o zkáze Titaniku, ale o lodi Diamantová princezna, která kotví v karanténě u japonských břehů a jejíchž cestujících se postupně zmocňuje koronavirus. Již 15 % lidí na palubě je nemocných. Podruhé se nám podařilo spojit s jedním z „uvězněných“ pasažérů. Na uklidnění dostávají pravidelné příděly sudoku.

Jan Moláček se ve svém komentáři zamýšlí nad tím, proč dnes tak často vítězí neliberální tábor, a dochází k závěru, že nabízí atraktivnější příběhy pro voliče. (S nadsázkou bychom mohli říci, že dystopie budou vždy atraktivnější než utopie.)
A lidé – voliči, se opájejí pocitem, že jsou strůjci, režiséry příběhů. Na tom je postaven i úspěch platformy YouTube, která slaví patnáct let existence.

František Baďura píše průvodce po LGBT literatuře, a tak přichází jako zasvěcený znalec při rozhovoru o literatuře věnující se sexuálním menšinám v zemích českých.

Zítřejší papírové noviny

– Česká sazba DPH patří k těm nejsložitějším. V EU jsou na tom hůř jen dvě země
– Premiér Babiš bude řešit vážné rozepře ve vládní skupině na pomoc autistům
– Kvůli koronaviru se světové přístavy bojí „měst“ na vlnách
– Národní investiční plán je zásobník všeho, říká ministr Karel Havlíček
– Příště napíšu o Brnu, říká britský autor městské fantasy Aaronovitch

Možná na to nekoukejte před spaním, ale…

Tomáše Kluse zaujal chystaný varovný dokument V síti o predátorech na internetu natolik, že složil doprovodnou píseň. Ve videoklipu si velmi procítěně jednoho slizouna sám zahrál.

Film má premiéru 27. února.

Tomáš Klus: V síti. Foto: Adam Hříbal

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější