Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Úvod do studia „radarů“ nejen pro premiéra Babiše: ke sledování migrantů nejsou

Pasivní sledovací systém Věra NG. Foto: Era
Pasivní sledovací systém Věra NG. Foto: Era

Premiér Andrej Babiš zdůvodňuje nákup sledovacích systémů Věra NG tím, že s nimi bude možné sledovat migranty. K tomu sice určené nejsou, nicméně představují ve světovém měřítku špičkovou techniku.

Případ pasivních sledovacích systémů Věra NG, který už na ministerstvu obrany stál místo důležitého náměstka pro vyzbrojování Filipa Říhu, ve středu pokračuje dalším jednáním sněmovního výboru pro obranu.

Do debaty o „radarech“, jak bývají lokátory v médiích nazývané, už prosakují falešné argumenty i konspirační teorie. O jednu z nich se přičinil bývalý činitel ministerstva obrany Jaroslav Štefec, který naznačil, že radary mají sloužit ke sledování mobilních telefonů. Následně ministerstvo obrany netypicky pohrozilo trestním oznámením.

Slova muže, jehož kritické příspěvky často citují Parlamentní listy, k vykreslení černých scénářů použil server Sputnik, propagandistické médium ruské vlády. Případnou munici konspirační teorii ale poskytl i premiér Andrej Babiš ve svém facebookovém hlášení „Čau lidi“ z minulé neděle.

„Zvládne nás ochránit i před terorismem nebo nelegální migrací. Jasně, ilegální migranti nebo pašeráci se všichni domlouvají moderními mobily. Pasivní radary i mobilní rušičky dokážou monitorovat i migranty, kteří používají vysílačky nebo mobilní telefony. Prostě zvýší schopnosti naší armády a všem lidem u nás doma zajistí vyšší bezpečnost,“ stojí v příspěvku.

Podle projektu Atlas Čechů to na voliče ANO může zabírat: častěji než jiní lidé soudí, že se cizinci mají zcela přizpůsobit, nemívají mezi nimi přátele, méně jezdí na dovolenou mimo turistické resorty. Respekt před časem s odvoláním na sociologa Daniela Prokopa připomněl, že starším ročníkům konvenuje i kulturní konzervativnost, mimo jiné v oblasti migrace.

„Pokud se bavíme o nasazení na hranicích v otázce migrace, neznamená to, že ten ‚radar‘ bude přímo chytat migranty. Ale je schopen sledovat komunikaci, která probíhá v tom prostoru,“ řekl ve středu poslancům výboru pro obranu náčelník generálního štábu Aleš Opata s tím, že radar dokáže například určit polohu mobilního telefonu nebo vysílačky. Není to ale tak jednoduché.

Trocha, ale opravdu jen trocha fyziky

Co si představit pod pojmem sledování komunikace? V principu umí systém Věra NG především monitorovat provoz ve vzduchu, podobně jako radar, ale na rozdíl od něj nevyzařuje paprsky, z jejichž odrazu by určoval polohu cíle. Pro protivníka, schopného zaměřovat cizí radary, je neviditelný. Protivník tedy nemůže počítat s tím, že svou oběť zcela oslepí.

„Rusové jsou v elektronickém boji mistři světa. Několikanásobní. To, že tento systém máme, jim hodně vadí,“ řekl Deníku N pod podmínkou anonymity jeden z důstojníků generálního štábu.

Věru NG tvoří čtyři přijímací stanice, které se při aktivaci systému rozmístí do terénu daleko od sebe. Umějí detekovat přicházející záření – třeba od radaru či výškoměru letadla. Vzdálenější stanice jej zachytí o nepatrné zlomky sekundy později než bližší. Časový rozdíl říká, o kolik blíže ke zdroji je jedna přijímací stanice oproti druhé (stačí vynásobit rychlost záření a změřený časový rozdíl).

K určení polohy cíle se rozdíl vzdáleností zdá být málo, ale jen zdánlivě. Díky tomuto rozdílu a známé vzdálenosti obou přijímacích stanic od sebe lze

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější