Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

V trutnovské nemocnici chybějí uklízečky. Podlahu vytírají vysokoškolsky vzdělané sestry

Sestra uklízí v trutnovské nemocnici. Foto: archiv sester
Sestra uklízí v trutnovské nemocnici. Foto: archiv sester

V některých nemocnicích chybějí nejen zdravotníci, ale také uklízečky. A tak se stává, že úklid musí zastat vysokoškolsky vzdělané sestry. Například v trutnovské nemocnici už několik týdnů sestry na některých odděleních vedle své práce ještě vynášejí koše, vytírají podlahu nebo myjí nádobí po pacientech. Zdravotníci z této nemocnice kvůli tomu napsali i na ministerstvo zdravotnictví. 

Místo aby dávaly pacientům infuze, měřily jim tlak nebo podávaly léky, berou do ruky mop a koš na odpadky. Zdravotnice v sesterských uniformách si musí kvůli chybějícím uklízečkám poradit i s úklidem.

„Celé se to táhne už několik týdnů. Chybějí pomocnice na úklid. V reálu to znamená, že jejich práci někdo udělat musí. A kdo jiný než sestry a sanitářky,“ stěžuje si zdravotní sestra z oddělení JIP trutnovské nemocnice, která Deníku N poskytla fotografie a jejíž jméno redakce zná.

Sestry tak mají kromě své odborné práce ještě na starosti úklid oddělení. Jakmile pomohou pacientům s ranní hygienou, jdou vynést přeplněné koše a umýt nádobí. „Jinak by nebylo

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější