Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Babiš chtěl vědět, kdo „změnil název České republiky“. Byl to i on sám

Premiér Andrej Babiš. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Premiér Andrej Babiš. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Český premiér chce vědět, kdo změnil název jeho země. S tímto titulkem včera zveřejnil článek americký deník Wall Street Journal. Andrej Babiš se v rozhovoru pro tento prestižní list pozastavil nad tím, že se používá název Czechia. Z dokumentů z roku 2016 ale vyplývá, že proti změně názvu nic neměl.

„Nevím, nelíbí se mi to. Jsme Česká republika, jsme Češi. Nevím, kdo přišel s tak stupidním nápadem,“ prohlásil podle serveru Babiš (rozhovor poskytl už loni, tomuto tématu se Wall Street Journal věnoval až nyní). Podle něj si cizinci mohou název plést s anglicky podobným označením Čečenska.

Byla to přitom vláda, v níž byl prvním místopředsedou, která tento krok prosadila. A současný premiér k tomu neměl výhrady.

Podle dokumentu z připomínkového řízení, kterým tehdy Babiš na vytvoření značky Czechia reagoval, se šéf ANO se změnou ztotožnil.

„Dne 25. dubna 2016 jsem v rámci vnějšího připomínkového řízení obdržel Váš materiál s názvem ‚Návrh na doplnění překladů názvu Česko do databází OSN‘ s žádostí o připomínky. Dovolte mi sdělit, že k výše uvedenému materiálu

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Andrej Babiš

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější