Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

U Romů nejsou duchové strašidly, ale spíše členy rodiny. Seznamte se s nimi v povídkové antologii O mulo!

Obálka knihy. Repro: Vydavatelství Kher
Obálka knihy. Repro: Vydavatelství Kher

Budete-li se pohybovat delší dobu mezi Romy, všimnete si, že většina z nich věří na duchy zemřelých a posmrtný život. Je to pro ně samozřejmá věc, asi jako pro většinové obyvatelstvo víra ve fyzikální zákony či důchodové zabezpečení. Antologie O mulo! přináší folklorně i literárně pozoruhodnou sbírku povídek o mrtvých, kteří se vrátili.

Vydavatelství romské literatury Kher mělo šťastný nápad vyhlásit výzvu pro tyto příběhy. Výsledkem je antologie povídek O mulo! Povídky o duchách zemřelých. Osloveni byli v první řadě již publikující autoři, ale nakonec se sešly desítky příběhů i od ryzích amatérů z Čech i Slovenska, až bylo třeba vybírat.

Romských literátů je stále velmi poskrovnu, takže pokud tato kniha dopomůže někomu k dodání odvahy a startu literární dráhy, bude to jen dobře. Zajímavým jevem je, že s jednou výjimkou pocházejí příspěvky od žen. Editorka svazku Karolína Ryvolová potvrzuje, že posledních asi deset let pozoruje v romském písemnictví převahu žen, což souvisí i s tím, že odešla silná generace píšících Romů – mužů. „Spisovatelky dokážou otevírat nová témata, která jsme dosud v romské literatuře nepozorovali, například násilí v rodině či sex,“ dodává romistka Ryvolová.

Kniha je rozdělena do tří oddílů. První zahrnuje více literární zpracování příběhů, druhý vypráví historky, které se autor doslechl v rámci své komunity, třetí pak popisuje události, které údajně zažili sami autoři. Nejedná se o nějaké laciné balamucení čtenáře. Karolína Ryvolová říká, že s vybranými autorkami jezdí po besedách a jejich vyprávění působí velmi autenticky a přesvědčivě. Také autorka doslovu Saša Uhlová uvádí, že byla k podobným duchařinám spíše skeptická, ale sama byla po jednom romském pohřbu svědkem

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Literatura

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější