Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Patagonie povstává z popela. Reportáž z parku, který před 15 lety zapálil český turista a zachraňují i čeští experti

Věže („torres“) v parku Torres del Paine a zbytky po požáru z roku 2005. Foto: Tomáš Nídr
Věže („torres“) v parku Torres del Paine a zbytky po požáru z roku 2005. Foto: Tomáš Nídr

Přesně patnáct let po požáru způsobeným brněnským turistou při neopatrném vaření instatní polévky už černé spáleniny v chilském národním parku Torres del Paine překryla živá zelená barva. A to i díky finanční podpoře od České republiky a nasazení našich lesnických expertů.

„V noci bylo vidět jako ve dne. Všude okolo plameny, které nahlas praskaly. Připadala jsem si, jak v katastrofickém filmu,“ vzpomíná ve svém dřevěném příbytku na břehu Modrého jezera šedesátnice Rosa Avellová na požár, který se tady, na dosah jejího domova, rozhořel právě před patnácti lety.

„Můj muž je ranger, on viděl dým jako první. Jel k němu a hned informoval centrálu, ale uhasit už to nešlo,“ říká Avallová o ohni, který v nejnavštěvovanějším národním parku v Chile neúmyslně založil český turista.

Torres del Paine, u úpatí věží. Foto: Tomáš Nídr

Jiří Šmiták si chtěl ve dvě hodiny odpoledne 17. února 2005 u jezera, ve kterém se za dobrého počasí zrcadlí tři žulové masivy, jež daly oblasti Torres del Paine jméno, na benzínovém vařiči připravit k obědu instantní polévku. Jenže patrně vlivem větru plamen přeskočil na trávu a další poryvy oheň rychle rozšířily.

Poslední plameny se podařilo uhasit až o celý měsíc později. Za tu dobu shořelo 15 470 hektarů nádherné patagonské přírody v okrajové části parku a v jeho nárazníkové zóně.

Pozůstatky požáru. Foto: Tomáš Nídr
Foto: Tomáš Nídr
Foto: Tomáš Nídr

Byla to tehdy pro nejjižnější cíp Ameriky velká rána. V Torres del Paine (první slovo znamená věže, druhé je už domorodý název pro oblast) však nechutí vůči Čechům netrpí. Právě naopak, Češi se tu paradoxně těší

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ekologie

Latinská Amerika

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější