Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nelegální výkop přeťal zříceninu hrádku Karlík u Karlštejna. Nevídané barbarství, říká památkář

Zřícenina hradu Karlík. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Zřícenina hradu Karlík. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Areál hrádku Karlík, který koncem 14. století střežil jednu z cest poblíž Karlštejna, čelí vandalizaci. Neznámí lidé výkopem odkryli značnou část zbytku obvodové zdi. Odstranili vrstvy terénu, které mohly být předmětem zkoumání, což výhledově poničí i zdivo samotné. Z pohledu památkové péče je to nenávratná škoda.

Podobně vypadají výkopy, do kterých se pokládají elektrické kabely. Jenže tenhle vede podél zbytku severní obvodové zdi středověkého hrádku Karlík. Je zapadaný dubovým listím, na svém západním konci se stáčí. Nedaleko je jeden podobný, hluboký, i když kratší.

„Je to barbarský, vandalský čin. Ve středních Čechách bojujeme s detektoráři, ale toto má mnohem větší rozsah, odhalené zdivo… S něčím takovým jsme se tu zatím nesetkali,“ kroutí hlavou vedoucí oddělení archeologie středočeské pobočky Národního památkového ústavu Zdeněk Neustupný. Ruina hrádku Karlík na vápencovo-břidlicovém ostrohu nad Karlickým údolím a červenou turistickou značkou, vedoucí ke Karlštejnu, je od roku 1958 kulturní památkou. Na její ničení upozornil příspěvek ve facebookové skupině Archeologie.

Karlík byl menší gotický hrad založený Karlem IV. poblíž brodu přes Berounku. Nacházel se na strmém skalnatém výběžku nad Karlickým údolím, měl čtyřúhelný tvar, chráněný na severní – přístupové – straně šíjovým příkopem a valem. Předpokládá se, že jediným hradním objektem byla obytná věž. Funkce objektu není zcela jasná, snad mohlo jít o opěrný nebo strážní bod. Jediná písemná zpráva o hradu pochází z roku 1400, kdy ještě nebyl zcela dostavěn.

Zdroj: Národní památkový ústav

Dosud se tu podle Neustupného sondy pod úroveň terénu nedělaly, památkáři tak ostatně ani nepostupují, pokud není památka ohrožená nebo už narušená. Každá sonda zkoumané místo nevratně poškodí, přistupují k nim tedy jen tehdy, když je pro to dobrý důvod.

Kdo to mohl být?

Jenže tady už se to nepodaří

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější