Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nejsme úřad na ochranu lidských práv, to je omyl, říká nový ombudsman Křeček

Nový veřejný ochránce práv Stanislav Křeček. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Nový veřejný ochránce práv Stanislav Křeček. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Sněmovna na svém středečním jednání zvolila novým ombudsmanem Stanislava Křečka. Ten se pro část společnosti i politického spektra stal velmi problematickou volbou. A to jak kvůli názorům na fungování úřadu, tak kvůli postojům k diskriminaci občanů. V rozhovoru pro Deník N Křeček tvrdí, že jeho předchůdkyně úřad vedla ideologicky, což se projevovalo právě v oblasti diskriminace.

Jaké jsou první kroky, které chcete v čele úřadu udělat?

Chci se seznámit s úřadem. Budeme pak nadále pokračovat ve věcech, které byly v minulosti načaté. Podívám se, co je potřeba zlepšit. Rozhodně ale nechystám žádné radikální změny.

Vy jste v lednu připustil, že byste v případě svého zvolení „nešel do příliš přátelského prostředí“. Jak to budete chtít změnit?

Já to takhle nevnímám. Myslím si, že prostředí bude naopak velmi přátelské. Tři čtvrtiny zaměstnanců mě vždycky podporovaly a vyjadřovaly mi podporu. Chápu, že pár lidí se mnou nesouhlasí, ale to bude jejich věc.

Vy sám jste dříve uvedl, že úřad veřejného ochránce práv je příliš zaměřen na podporu občanských sdružení a příliš akcentuje otázky diskriminace. Co v tomto ohledu chcete změnit?

Úřad nebyl zřízen na ochranu lidských práv, to je omyl. Nejsme úřad na ochranu lidských práv.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ombudsman

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější