Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vládní skupina na pomoc autistům je v rozkladu. Válková vyhodila část členů, pak je pozvala zpět

Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Helena Válková. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Helena Válková. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Vládní skupina na pomoc lidem s poruchou autistického spektra se potýká s vážnými spory. Ty vyvrcholily v posledních měsících, kdy vládní zmocněnkyně pro lidská práva Helena Válková nejprve odvolala část členů, ale posléze je požádala o návrat. Kritici šéfky skupiny Marty Pečeňové požádali v dopise premiéra Andreje Babiše o její odvolání.

Odborná skupina pro koncepční řešení problematiky života osob s PAS (poruchami autistického spektra) se potýká s rozepřemi členů od svého vzniku v roce 2014.

V prvních letech ji vedla právě Marta Pečeňová, zakladatelka spolku Za sklem a koordinátorka platformy Naděje pro autismus. V roce 2018 ji ale odvolal ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Důvodem byla nejen nespokojenost některých členů s jejím vedením, ale i fakt, že nebyla členkou vládního výboru pro osoby se zdravotním postižením (pod který skupina spadá).

Do čela skupiny se Pečeňová vrátila loni poté, co se zmocněnkyní pro lidská práva stala Válková. Ta v listopadu poslala deseti členům (podle původních informací jich bylo šest) dopis, ve kterém jim poděkovala za jejich práci a odvolala je z funkce.

„Záměrem je, aby byla zajištěna větší aktivita této skupiny, se zohledněním toho, aby většinu členů skupiny tvořili sebeobhájci (lidé s PAS, pozn. red.) a obhájci lidí s PAS,“ napsala Válková v dopisu, který má Deník N k dispozici.

Foto: archiv Magdaleny Thorové

Ve skupině musela skončit například

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Zdravotnictví

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější