Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zůstaňme v EU, ale nepřijímejme euro. „Spitzenkandidát“ Zahradil vysvětluje, jak by změnil Unii

Jan Zahradil, tzv. spitzenkandidát Evropských konzervativců a reformistů na zahájení volební kampaně v Bruselu. Foto: Chris Lee, ECR
Jan Zahradil, tzv. spitzenkandidát Evropských konzervativců a reformistů na zahájení volební kampaně v Bruselu. Foto: Chris Lee, ECR

Český europoslanec za ODS jde do evropských voleb jako lídr své frakce ECR v Evropském parlamentu – takzvaný spitzenkandidát, tedy její kandidát na budoucího předsedu Evropské komise. Co by s EU udělal? Jaký je postoj ODS k EU? Kdo může za český ze všech členských zemí nejchladnější vztah k EU? Na tyto i další otázky odpovídá v rozhovoru, který proběhl v Zahradilově bruselské kanceláři.

Oficiální zahájení volební kampaně kandidáta poslanecké frakce Evropských konzervativců a reformistů (ECR) na příštího předsedu Evropské komise je svoláno strategicky do kavárny na náměstí jen pár kroků od bruselského sídla Evropského parlamentu. Cenou za lokalitu ale je, že se novináři s poslanci ECR tísní ve dvou nevelkých saloncích velikosti malé pražské dvougarsonky.

Člověk se neubrání pocitu, že to připomíná menší váhu, kterou ECR v současném europarlamentu ve srovnání s vládnoucími lidovci i socialisty má, a také nevelké šance Jana Zahradila příštím nejvyšším výkonným evropským úředníkem opravdu být. Váha i šance se ale volbami v květnu změní, věří český politik. Stejně jako se prý změní celá Evropská unie, pokud se kormidla v Komisi chopí on.

Představme si, že jsme o necelý rok starší a po volbách na podzim 2019 se předsedou Evropské komise stává lídr nově nejsilnější evropské frakce Evropského parlamentu. Ovšem vůbec poprvé ne lidovců nebo socialistů, ale konzervativců, tedy ECR. A tedy vy. Čím byste ve funkci začal?

Ze šesti bodů svého programu bych vybral ten první – to znamená velký právní úklid, pokud jde o přípravu nových zákonů, ale i těch, které už jsou „v běhu“, do doby, než se zrediguje celý balík toho komunitárního práva (tzv. acquis communautaire, právní řád EU, veškerá právní pravidla přijatá EU, pozn. red.).

Co by to všechno znamenalo? Zásah i do základních smluv EU? Snahu přimět všech 27 členských států, aby otevřely samotné základní smlouvy Unie a revidovaly je?

Tento bod – právní úklid – by žádný zásah do smluv neznamenal. Některé z dalších bodů programu, které jsem představil, ale ano. Jako třeba

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Evropská unie

Rozhovory

Volby do Evropského parlamentu

Česko, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější