Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes Deníku N: Dovolená exotů, plácnutí do vody, zločiny proti lidskosti. A pozor: ledovka

Koláž vydání Enka. Ilustrační foto: Deník N
Koláž vydání Enka. Ilustrační foto: Deník N

Už patnáct let jiskří tramvaje v tříkilometrovém kopci na Barrandov, Češi a Češky se neflákají, přitom je naše produktivita práce relativně nízká, otců na rodičovské je stále jako šafránu, komunista Ondráček se chystá „ambulantně“ do Sýrie, zatímco v Jemenu pokračuje zločin proti lidskosti.

Zajímavosti ze čtvrtečního dění vybrala a okomentovala Lenka Vrtišková Nejezchlebová.

Exotická dovolená. Na rodičovskou dovolenou (která, jak ví asi každý, kdo se někdy staral „na plný úvazek“ o malé dítě, žádnou dovolenou není) „odjíždějí“ v 98 procentech matky. Otcové v Česku tuto možnost využívají stále velmi vzácně. Slovensko na tom donedávna bylo ještě hůř, ale po změně tamních pravidel čerpání slovenští muži ty české předehnali. Eva Mošpanová píše proč. A přidává pár osobních zkušeností pečujících otců, kteří jsou u nás pořád spíš za exoty. Bohužel. Bohužel pro otce, matky, děti i pro společnost.

Vít Dostál se synem. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Produktivita práce. Cifršpiónka Deníku N Tereza Mynářová se pustila do analýzy produktivity české práce, která je podle statistik ve srovnání s jinými zeměmi poměrně nízká. Na první dobrou (špatnou) by škarohlídy mohlo napadnout, že se čeští pracanti asi víc flákají nebo jim práce nejde tolik od ruky. Není tomu tak! Kdo nebo co za nízkou produktivitu může, se dozvíte v textu. Spoiler alert: Ne, Kalousek za to nemůže. I když…

Proti lidskosti. Velice silný komentář ke geopolitickým souvislostem kolem vraždy tureckého novináře na saúdskoarabském konzulátu v Istanbulu a k postoji USA vůči Rijádu napsal pro Deník N ředitel Ústavu mezinárodních vztahů Ondřej Ditrych. „Vraždou Chášukdžího se Rijád dopustil zločinu proti člověku, ale v Jemenu už roky páchá zločin proti lidskosti,“ připomíná válku, která vrhla 14 milionů lidí na pokraj hladomoru.

Ambulantní plácnutí. O nápadu komunisty Ondráčka, který chce místo přijetí syrských dětí z uprchlických táborů v Řecku vyslat na tři týdny mobilní dětskou ambulanci do Sýrie, jsme vás informovali. Lukáš Prchal však čtenáře nehodlá ochudit ani o informace o dalším vývoji v realizaci nápadu, nad kterým se někteří lidé znalí věci spíš usmívají a jiní ho – jako třeba ministr zahraničí Petříček – označují za plácnutí do vody.

Jak se řekne lež? „Manafort poněkud velkoryse pracoval se skutečností.“ Naše americká zpravodajka Jana Ciglerová je (krom jiného, samozřejmě) mistryní eufemismů, což dokazuje například v textu o (a my si to jen tak mezi námi můžeme říct natvrdo) lživých výpovědích bývalého šéfa Trumpovy prezidentské kampaně. Trump zvažuje, že udělí svému odsouzenému bývalému spolupracovníkovi milost.

Poklona. Novinářským žargonem se článkům, jako je tento, říká – někdy s cynickým úšklebkem – „háelpéčko“, tedy Hluboký Lidský Příběh. Vlna solidarity, kterou zvedl osud matky trojčat, která při požáru přišla o střechu nad hlavou, si však místo úšklebků zaslouží pozornost a lidé, kteří samoživitelce v nouzi během jednoho týdne poslali 700 tisíc korun, a starostka, která pomoc zorganizovala, poklonu. A proto o tom Prokop Vodrážka píše.

Na Barrandov! Přesně před patnácti lety byla otevřena tramvajová trať na Barrandov. Je dost do kopce. Trasu projel se svým objektivem fotograf Ludvík Hradilek. Pokochejte se, je to jízda… 

 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější