Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Proč daroval Babiš Zemanovi Křečka? Možná stojí o voliče, které ztrácí Okamura

Končící veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová a její někdejší zástupce a ode dneška také nástupce Stanislav Křeček. Foto: ČTK
Končící veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová a její někdejší zástupce a ode dneška také nástupce Stanislav Křeček. Foto: ČTK

Komentář Jana Moláčka: Zvolení Stanislava Křečka ombudsmanem je ze strany Andreje Babiše otevřené zaujetí bojové pozice na straně odpůrců liberální demokracie v čele s prezidentem Milošem Zemanem, kam se premiér až dosud stavěl jen nerad. Je možné, že premiér pokukuje po xenofobních voličích, které zatím přenechával Tomiu Okamurovi. Nad dalším osudem SPD ale visí otazník a její podporovatelé by se Babišovi velmi hodili. Pro Česko je to jednoznačně nejhorší zpráva posledních měsíců, bez ohledu na reálný význam brněnského úřadu.

Jedenadevadesát poslanců zvolilo na druhý pokus ombudsmanem kandidáta navrženého prezidentem Milošem Zemanem. Do brněnského úřadu se vrátí Stanislav Křeček, který ho loni opustil jako zástupce veřejné ochránkyně práv. Od příštího týdne ho povede.

Jakkoliv bylo hlasování tajné, je nejen matematicky jasné, že bez hlasů poslanců ANO by Křeček projít nemohl. A ačkoliv měl klub „volné hlasování“, už včera prosákly z jeho uzavřeného zasedání zprávy, že si volbu zkusil nanečisto. Zvláštní. Jaký k tomu byl důvod? Chtěl si Jaroslav Faltýnek ověřit, že poslanci správně pochopili význam termínu „volné hlasování“ – rozuměj „volte Křečka a neptejte se proč“?

Nominace Stanislava Křečka ze strany hlavy státu byla logická. Prezident věděl, že už jen navržením někdejšího zástupce Anny Šabatové poníží svoje odpůrce, pro které je Křeček něčím na způsob červeného hadru v býčí aréně, a o nic jiného už mu nejde. Nejméně o to, kdo vede úřad sloužící těm nejzranitelnějším, na které z Hradu či Lán ostentativně kašle.

Andreji Babišovi osobně nezáleží na tom, kdo zastává funkci ombudsmana, o nic víc. Veřejný ochránce práv nerozděluje dotace, nerozhoduje o zemědělské politice, dokonce nemůže ani vylepšit premiérovu pochroumanou image manažera rychlejší stavbou dálnic.

Z toho vyplývala naděje, že by se nástupcem Šabatové mohl stát někdo, kdo by pokračoval v jejím úsilí, aby měli před zvůlí a diskriminací zastání ti, kdo ho nejvíce potřebují. Pragmatik Babiš si na rozdíl od prezidenta nelibuje ve zbytečných provokacích. Když ho to osobně nijak neohrožuje, klidně si střihne roli sympaťáka i směrem k těm voličským skupinám, které ho moc nemusejí – viz třeba jeho ležérní pózování na víkendové brigádě, během které mu ajťáci zdarma naprogramovali e-shop na dálniční známky.

Babiš útočí na demokratické principy pouze tam, kde překážejí jemu osobně a jeho byznysovým zájmům. Koupil klíčová média v zemi, aby si pojistil klid na politickou práci, neváhal podezřele vyměnit ministra spravedlnosti den poté, co policie oznámila, že státnímu zástupci navrhla jeho obžalobu, jeho vláda absurdně vstupuje do sporu s Evropskou komisí kvůli jeho osobnímu střetu zájmů.

Bylo jasné, že v jiné blížící se volbě ve Sněmovně, v níž se bude vybírat šestice nových radních ČT, Andrej Babiš také nebude váhat tvrdě prosadit svůj zájem – tedy maximálně oslabit nejvlivnější médium z těch, která nemůže ovládat. To všichni čekali a předvýběr osmnácti kandidátů volebním výborem to víc než potvrdil.

Ale u veřejného ochránce práv byla jistá šance, že se Andrej Babiš pokusí o smířlivé gesto směrem ke svým odpůrcům. Mezi kandidáty nebyl žádný jeho vyslovený odpůrce, ani nikdo (kromě Křečka), kdo by dramaticky rozděloval společnost, premiér neměl žádný důvod hnát situaci na ostří nože. Zvlášť když dopředu věděl, že zvolení Stanislava Křečka bude důvodem k dalším masovým občanským protestům.

Přesto to udělal. Důvodem zcela jistě není starost o kontinuitu, jak se vyjádřil předseda Sněmovny za ANO Radek Vondráček. Tomu zřejmě někdo zapomněl říct, že Stanislav Křeček kudy chodil, tudy rozhlašoval, že ve fungování úřadu nenechá kámen na kameni.

Důvody mohou být dva. První z nich se samozřejmě nabízí. Andrej Babiš už

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější