Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Konec snu o pandě. Za „bíločerného velkého maca“ lobbovala Krnáčová a Bobek, Zeman ne

Panda v čínském městě Chang-čou. Foto: ČTK / ZUMA / Lian Guoqing
Panda v čínském městě Chang-čou. Foto: ČTK / ZUMA / Lian Guoqing

Pro Adrianu Krnáčovou „bíločerný velký maco, který leží, spí a jí bambus“, pro prezidenta Miloše Zemana „stará historie“. Černobílý medvěd ale v Praze nakonec podle všeho nebude. Podle ředitele zoo Miroslava Bobka i bývalé primátorky Krnáčové ji může získat jen prezident. Krnáčová přitom tvrdí, že o pandě se Zemanem opakovaně mluvila. Hrad však svoji roli při případné zápůjčce odmítá. „My řešíme ekonomickou diplomacii, ne pandu,“ vzkázal prostřednictvím svého mluvčího. Přečtěte si, jak šel čas s pandou. (Na konci zprávy najdete omluvu redakce za chybu, která se objevila v původní verzi článku.)

Pražská zoo zastavila projekt pavilonu, ve kterém měla bydlet dlouho diskutovaná panda velká. Oznámil to včera ředitel zoo Miroslav Bobek, podle kterého je důvodem nečinnost prezidenta Miloše Zemana. „Prezident svůj čínský protějšek o pandy velké nepožádal a pro Českou republiku je nezískal. To jsou bohužel politické kroky, které nejsme schopni ovlivnit a bez nichž získání pand nepřipadá v úvahu,“ napsal na sociální síti Bobek.

Názory ředitele zoo prodělaly v čase zajímavý vývoj. „O pandy velké ani nemáme v úmyslu usilovat,“ prohlásil před osmi lety v online chatu se čtenáři iHned.cz. Důvodem bylo podle něj i to, že pandy jsou „relativně blízko, ve Vídni“. „A myslím, že jejich cena i náklady na jejich chov by nám spolykaly prostředky na jiné projekty. Jak doufám, stejně zajímavé.“

V roce 2015 však Bobek změnil názor. Tehdy začal o možnosti získat pandy vážně uvažovat. „Když jsem do zoo nastupoval, na pandu se mě všichni ptali. Tehdy jsem říkal, že ne, ale doba se trochu posunula,“ uvedl tehdy pro Aktuálně.cz ředitel Bobek.

Ve snaze získat pandu ho podporoval i tehdejší ministr financí Andrej Babiš, který na sociálních sítích uvedl, že „bude pomáhat pražské zoo, aby získala bílou pandu“. Opustil tak svůj původní plán, kdy chtěl zvíře sehnat na farmu Čapí hnízdo.

Sám tehdy uvedl, že by panda mohla být projevem zlepšení vzájemných vztahů. „Já samozřejmě můžu pomáhat přes paní velvyslankyni nebo přes různé delegace. V rámci nových vztahů s Čínou by to mohlo být nové oživení pro pražskou zoo,“ vypočítal, co všechno může – tehdy jako ministr financí – pro získání pandy udělat. Doplnil to pak tweetem s obrázkem pandy. „Snad ji časem přemluvím, aby se přestěhovala z Čchung-čchingu do Prahy. Přitáhla by naší zoo tisíce nových návštěvníků,“ dodal.

Babiš dokonce jednal s čínskou velvyslankyní v Česku Ma Keqing. „S panem Babišem jsem jednala opakovaně. Mluvili jsme i o pandě, říkal

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Čína

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější