Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zábavný výlet, který se změnil v karanténu plnou nudy a obav. Koronavirus v „Diamantové princezně“ vězní tisíce lidí

Výletní loď Diamond Princess. Foto z propagačního videa společnosti Princess Cruises, princess.com
Výletní loď Diamond Princess. Foto z propagačního videa společnosti Princess Cruises, princess.com

Karanténa pro zhruba 3600 pasažérů i členů posádky výletní lodi Diamond Princess kotvící v přístavu v japonské Jokohamě znamená, že nesmějí po většinu času opustit své často nevelké kajuty. Mnozí cestující se na lodi nudí i strachují, zda se koronavirem nenakazí. Běžná plavba se k nepoznání změnila poté, co se v Jokohamě nalodil i osmdesátiletý pasažér, u nějž později zdravotníci zjistili koronavirus.

Například cestující z Hongkongu podle SCMP doufají, že je vláda „vysvobodí“ a evakuuje. Někteří, jako třeba dvaapadesátiletá Sarah Aranaová, si nejsou jisti, zda se nenakazí od posádky. A strach se šíří i mezi personálem, který se také necítí před nákazou dostatečně chráněn, píše například Washington Post.

Mluví se i o obavách z toho, aby se snaha zabránit šíření viru karanténou neproměnila s přibývajícími případy nemocných spíš v černou můru, v níž se postupně nakazí všichni lidé uvnitř lodi.

Pacienti s koronavirem i bez jsou odváženi do nemocnic, ostatní nesmějí loď opustit. A nebudou smět patrně nejméně do příští středy 19. února, což je datum, které cestujícím jako konec jejich „věznění“ (pokud budou jejich zdravotní testy negativní) prostřednictvím kapitána lodi oznámily japonské úřady.

Datum se může ještě změnit poté, co studie na základě údajů z čínských nemocnic přišla s novým odhalením, že inkubační doba nemoci může být až 24 dnů (ty od poslední, tchajwanské zastávky uplynou až 24. února).

Naopak japonská vláda oznámila, že starším lidem a těm s chronickými onemocněními (a opět samozřejmě bez nákazy koronavirem) umožní opustit loď dříve. Ovšem z nějakého důvodu jen o den, v úterý 18. února.

Na palubu podle oznámení vlády také bylo vysláno 45 lékařů, 55 sester a 45 lékárníků – většina z nich mají být podle Japan Times dobrovolníci.

Včera mělo pozitivní test na koronavirus dalších 65 pasažérů lodi, čímž se jejich celkový počet zvýšil už na 135. Z lodi jsou odváženi do nemocnice. Počet nemocných na lodi Diamond Princess v Jokohamě tak mimochodem tvoří největší skupinu mimo Čínu.

Osmnáct pater pro tisíce lidí

„Zaoceánská“ výletní loď Diamond Princess pojme 2670 pasažérů, spolu s více než

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější