Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Deník N v číslech, další Debata N a nové tematické newslettery

Vážení a milí přátelé,

řeč čísel bývá chladná, ale někdy řekne víc než tisíc slov. V našem případě naštěstí umí udělat radost, povzbudit a motivovat. Ukazuje totiž, že Deník N je na správné cestě.

Nejdůležitějším ukazatelem úspěchu je pro nás počet předplatitelů, který už výrazně překročil hranici 15 tisíc, což překonává i optimistické představy. K tomu, abychom si na sebe byli schopni sami vydělat, nám ještě nějakých 10 tisíc předplatitelů zbývá. Stále více lidí si uvědomuje význam a důležitost nezávislé žurnalistiky, která dokáže odhalovat a pojmenovávat zásadní fakta a souvislosti. A která je dnes o to zásadnější, oč větší tlak se začíná zvedat vůči médiím veřejnoprávním.

Rozrostla se díky tomu i naše redakce, už nás je přes padesát. Můžeme vám nabízet o to víc obsahu: k dnešnímu dni v našem archivu najdete už více než pět tisíc článků a 25 tisíc zpravodajských minut. Přidali jsme víkendovou přílohu Kontext N, kterou si k digitálnímu předplatnému objednalo už přes 1500 předplatitelů. Rychlý nástup mělo i Studio N, které hlásí půl milionu stažení svých podcastů.

Získali jsme čtyři nominace v anketě Křišťálová Lupa 2019 a tu hlavní jsme i proměnili a stali se Projektem roku českého internetu.

Vydali jsme hned tři knihy – Americký deník, Vědu podle abecedy a Tváře normalizace. Tu poslední, kterou si od února můžete koupit nejen u nás v redakci, ale i v knihkupectvích, pokřtíme 25. února 2020 na další Debatě N v Knihovně Václava Havla. Přijďte se podívat také.

A začínáme přidávat i specializované newslettery, k jejichž odběru se můžete hned přihlásit: zpravodajský souhrn Ausgerechtnet Německo od našeho berlínského zpravodaje Pavla Poláka nebo vědecký zápisník Částečný součet od Petra Koubského. A ještě na jaře by měla v Edici N vyjít další moc zajímavá knížka.

Křest knih z Edice N
Křest Edice N a oslava prvního výročí Deníku N v LaFabrice. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

To všechno si během úvodní rozjezdové fáze celého projektu, než se dostaneme z mínusu a budeme schopni si na sebe vydělat úplně sami, žádá velké investice, s nimiž nám pomáhá sedm investorů. Za loňský rok byly výdaje vyšší než příjmy o necelých 30 milionů Kč, což je lepší výsledek, než jsme plánovali. Letos bychom se měli posunout o hodně dál, protože příjem z předplatného se každý měsíc zvyšuje. Pokud všechno půjde jako dosud, už v příštím roce bychom se díky vám mohli přehoupnout do provozního plusu.

Chceme tak jít ve stopách našich kolegů ze Slovenska. Slovenský Denník N měl na konci prvního roku také 15 000 předplatitelů. Dnes, pět let po svém vzniku, jich má už neuvěřitelných 47 000 a umí si vydělat na svůj další rozvoj. Věřím, že se vedle nich nenecháme zahanbit.

V našem úsilí nás vede víra ve smysl poctivé novinařiny přinášející informace důležité pro lepší pochopení světa, ve kterém žijeme. Ať už jde o kauzy v české politice, o vysvětlování důležitého zahraničního dění či o zásadní společenská témata, jako je kvalita školství, zdravotnictví, bezpečnosti nebo péče o naši krajinu, o technologické změny a kulturní fenomény. Snažíme se uprostřed pomíjivé pěny dní pro vás vybírat skutečně to důležité. A věříme, že svými zjištěními, která pravidelně rezonují ve veřejné debatě, přispíváme k tomu, aby bylo na řadu souvislostí lépe vidět. Toto jsou příklady jen z poslední doby:

  • jako první jsme prostudovali a popsali obsah auditu Evropské komise o Babišově střetu zájmů, jako první jsme přinesli rozbor Národního investičního plánu, který Babiš dlouhodobě a zatvrzele tajil, jako první jsme napsali o tom, že vláda v utajení odhlasovala žalobu na Evropskou komisi kvůli dotacím pro Agrofert
  • popsali jsme podnikatelskou a mocenskou síť, kterou kolem sebe vybudovala finanční skupina Penta, včetně sídel v daňových rájích
  • získali jsme diplomatické depeše, které ukázaly, že Zeman na schůzce s čínským prezidentem zpochybnil práci českých tajných služeb a zastával se zájmů Huawei
  • popsali jsme případy Babišových obchodů se státními pozemky skrze vlastní rodinu a ilustrovali na něm v širších souvislostech, jak premiér podniká, resp. ohýbá pravidla stanovená státem
  • přinesli jsme exkluzivní rozhovor s mužem, který objevil Putina a pomohl zajistit jeho nástup do funkce ruského prezidenta
  • a další velké množství původních informací, rozhovorů, analýz a komentářů, které otevírají obzory, inspirují nebo představují zajímavé osobnosti a fenomény.

V letošním roce se na našem odhodlání nic nemění. Naopak chceme využít dosavadních zkušeností a vaší důvěry, abychom se dostali ještě dál a ukázali, že nezávislé médium díky svým čtenářům dokáže i v těžké době stát na vlastních nohou. Když nám zachováte přízeň, určitě se to podaří. A když nás doporučíte svým přátelům, podaří se to ještě rychleji.

Díky za váš zájem a podporu!

Ján Simkanič

ředitel vydavatelství

 

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Deník N

Výsledky Deníku N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější