Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Sanders je favoritem demokratických primárek. Přesvědčí Američany o své revoluci?

Adept na nominaci na prezidenta USA za Demokratickou stranu Bernie Sanders během stranických primárek ve státě New Hampshire, v tamním Manchesteru. Foto: Mike Segar, Reuters
Adept na nominaci na prezidenta USA za Demokratickou stranu Bernie Sanders během stranických primárek ve státě New Hampshire, v tamním Manchesteru. Foto: Mike Segar, Reuters

Bernie Sanders má pověst výrazně levicového radikála, který chce změnit Spojené státy od podlahy. Jeho prezidentování by ale možná bylo méně revoluční, než jeho odpůrci i příznivci čekají.

Bernie Sanders se v demokratických vnitrostranických primárních volbách vítězně vrátil do New Hampshire, malého státu na severovýchodě USA, kde před čtyřmi lety vyhrál nad Hilary Clintonovou se 60 % hlasů.

Tehdy byl ovšem Sanders outsiderem, který se zjevil kdoví odkud. Poměrně neznámý vermontský senátor, který se prohlašoval za demokratického socialistu, mluvil velmi nahlas a při projevech máchal rukama.

Byla to Clintonová, kdo nakonec nominaci demokratů získal – ale následně prohrála s Trumpem.

Sanders je tentokrát po těsné prohře v Iowě mírným favoritem letošních primárek a slibuje, že promění Washington i celé Spojené státy.

Stejný už třicet let

„Kokain. Viděli jste někdy kokain? Dobrý? Špatný?“ říká na zrnité nahrávce čtyřicátník s rozcuchanými vlasy.

Obklopují ho malé děti. Je konec 80. let a muž se zřejmě snaží s dětmi na letním táboře mluvit o prevenci užívání návykových látek. Způsob, jakým to dělá, ale vede k nechtěně komickým momentům.

Ve chvíli, kdy se školáků ptá, jestli už kouřili, mu jeden chlapeček odpoví: „Ještě ne. Je mi teprve pět let.“

Pro někoho je to důkaz, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Americké volby

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější