Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Měření výkonnosti se obrací proti nám

Čím víc se práce stává záležitostí vyplňování kolonek, tím víc bude odpuzovat ty, kteří myslí nekonvenčně. Foto: Kolar Io
Čím víc se práce stává záležitostí vyplňování kolonek, tím víc bude odpuzovat ty, kteří myslí nekonvenčně. Foto: Kolar Io

Komentář Jerry Z. Mullera: Stále více firem, vládních agentur, vzdělávacích institucí a dobročinných organizací je dnes v zajetí nového fenoménu, který jsem nazval „posedlost metrikami“.

Jejím základem je přesvědčení, že je možné – a žádoucí – nahradit profesionální úsudek (získaný osobními zkušenostmi a díky talentu) číselnými ukazateli relativní výkonnosti vycházejícími ze standardizovaných dat (metrik) a že zaměstnance těchto organizací lze nejlépe motivovat tím, že se na jejich měřenou výkonnost navážou odměny a tresty.

Odměny mohou být peněžní, ve formě mzdy za výkonnost, nebo reputační, v podobě žebříčků vysokých škol či nemocnic, hodnocení chirurgů a podobně. Nejdramatičtějším negativním dopadem posedlosti metrikami je však to, že obvykle vybízí k hazardérství: kvalifikovaní pracovníci se snaží o co nejlepší výsledky způsoby, jež jsou v rozporu s obecnějším záměrem organizace.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Komentáře, Kontext N

V tomto okamžiku nejčtenější