Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Náměstí Borise Němcova nechá Kreml zřejmě v klidu, umí smrt zavražděného lídra opozice využívat ve svůj prospěch

Vítejte na Velvyslanectví Ruské federace v Praze, (dosud) Pod Kaštany 1, Praha 6. Foto: Wikimedia, CC BY 2.5
Vítejte na Velvyslanectví Ruské federace v Praze, (dosud) Pod Kaštany 1, Praha 6. Foto: Wikimedia, CC BY 2.5

Glosa Michaela Romancova: Stane se z přejmenování pražského náměstí před ruskou ambasádou podobná kauza jako v případě Koněvovy sochy či uvažovaného pomníku vlasovcům? V Moskvě, ostatně stejně jako v Praze, si pochopitelně jsou vědomi skutečnosti, že přejmenování má jak symbolický, tak i politický rozměr. Zároveň se však nejedná o téma, které by v tento okamžik Rusko nějak zásadně iritovalo.

Vše nasvědčuje tomu, že se koncem února Velvyslanectví Ruské federace v Praze „přestěhuje“ na novou adresu – na náměstí Borise Němcova. Nebude se jednat o stěhování fyzické, ale o symbolický akt, kdy dosavadní náměstí Pod Kaštany dostane u příležitosti pátého výročí smrti opozičního politika a někdejšího ruského vicepremiéra (úřad zastával v letech 1997–1998) nový název.

Zároveň s tím by prý mohla vzniknout i promenáda Anny Politkovské, novinářky, která byla v Moskvě zavražděna již v říjnu 2006. Podle vyjádření primátora Zdeňka Hřiba Praha nemá v úmyslu Rusko jakkoli provokovat, ale chce uctít památku zavražděného ruského politika (případně zavražděné novinářky).

Připomeňme, že pražský magistrát hovořil podobně i v případě „sesterské“ smlouvy mezi Prahou a Pekingem, avšak navzdory deklarované dobré vůli pražských zastupitelů jsme byli svědky mezinárodního skandálu. Jak Peking, tak například místní vláda v Šanghaji vnímaly problém zcela jinak. Proč však tentokrát, na rozdíl od kauzy „Koněv“ či uvažovaného řeporyjského „pomníku“ vlasovcům, nejspíš k žádnému pozdvižení nedojde?

Němcov? Ale vždyť jsme to vyšetřili

Přejmenování náměstí před ruským velvyslanectvím má jak symbolický, tak politický rozměr. Toho jsou si vědomi

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Glosa

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější