Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

To se takhle sejdou Hellboy, Kocour a Gimli v Praze… První ročník Comic-Conu se vydařil

Krvavého elfa viděti: na Comic Conu býti. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Krvavého elfa viděti: na Comic Conu býti. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Kdybyste přišli tento víkend do kongresového centra O2 Universum, měli byste pocit, že jste se propadli do komiksového světa, kde je každý superhrdinou. Tak alespoň působila část programu prvního ročníku mamutího Comic-Conu se světovou účastí. Pro vás ji nafotil Gabriel Kuchta.

Dokonce i primátor Prahy Zdeněk Hřib přišel osobně přivítat účastníky s laserovým mečem z Hvězdných válek a přiznal se k tomu, že je fanouškem sci-fi. Comic-Con si sice říká festival popkultury, ale převážná část pozornosti se věnovala sci-fi a fantasy ve všech podobách – filmu, televizi, komiksu, pravda, jen v menší míře i literatuře. Fantastický žánr má schopnost budovat mosty mezi lidmi a světovými názory, a tak tento víkend zapomněli fanoušci na politické orientace či rozdílnosti. Naopak, pro fantastiku je odlišnost výhodou, na ní vlastně své světy staví.

Comic-Con v jistém smyslu nahrazuje úspěšný PragoFFest a má i stejného hlavního organizátora, Václava Pravdu. Pořadatelé hovoří jen za první den o návštěvnosti 8000 lidí. Jen na sobotní soutěži Prague Cosplay, kde byla vybírána nejlepší maska (cosplay je zkratka costume play – tedy co nejvěrnější kostýmové a pokud možno i charakterové přiblížení se nějaké postavě z fantastických světů), se bez problémů naplnil sál pro tisíc lidí. Autorka vítězného kostýmu představující postavu Alleria Windrunner ze hry Warcraft uvedla, že na kostýmu pracovala bez přestávky dva měsíce, včetně zvládnutí elektroniky potřebné k nasvětlení kostýmu.

Comic-Con také ukázal, že lze spojit ryze komerční zájmy vydavatelů a výrobců s ryzí fanouškovskou radostí. Velké firmy mohou

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Komiks

Kultura, Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější