Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Objala jsem ji a to byl ten problém.“ Herečku Svátkovou pronásleduje žena a vyhrožuje sebevraždou

Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Herečka Vlastina Svátková požádala veřejnost o pomoc v případě mladé ženy, která ji více než rok pronásleduje. Policie kroky pětadvacetileté Ivety totiž nevyhodnotila jako nebezpečné.

„Jsem v koncích. Dá se tohle zastavit?“ napsala jste ve vzkazu, který zněl velmi zoufale. Jak dlouho to trvá?

Rok. Ozvalo se mi dost lidí, kteří mají podobnou zkušenost i několik let. Doteď jsem v šoku, čeho jsou někteří stalkeři schopní. Třeba posílat fotografie mrtvých těl do schránky nebo vyhrožovat smrtí celé rodiny.

Kdo je ta žena?

Pětadvacetiletá Iveta ze Slovenska, která mi nejdřív začala psát na sociální sítě. Jsem zvyklá všem, kdo mi napíší něco hezkého, odepsat, poděkovat, prostě slušně reagovat.

Co vám psala?

Pochválila mi knížku s tím, že by jednou chtěla být tam, kde jsem já. Pak se začala objevovat na veřejných akcích, kterých jsem se účastnila. Třeba přijela na autogramiády mé knihy do Prahy, Brna či Olomouce.

 

Ve svých vzkazech se snažila apelovat na hereččiny pomocné aktivity. Foto: archiv Vlastiny Svátkové

Proč vám to bylo nepříjemné?

Ze začátku nebylo. Neměla jsem s pronásledováním žádnou zkušenost, a tak jsem v tom nic špatného nehledala. Po autogramiádě přišla za mnou mladá žena a velmi se třásla, to se prostě někdy fanouškům stává. Bylo mi jí líto, uklidňovala jsem ji, že se mě bát nemusí, a objala ji. A to byl ten problém. Tím to celé začalo.

Tím obejmutím?

Vyložila si to tak, že to znamená, že jsme kamarádky a spřízněné duše a že je mezi námi vztah. Začala mi psát na Instagram i do zpráv. Já jí nejdřív odpovídala, ale v jednu chvíli mi došlo, že mi to zabírá stále více času. A místo abych byla s dětmi a s rodinou, věnovala jsem se téhle paní a jejím problémům.

Proč jste jí odepisovala? Nemusela jste.

To je takové moje nastavení. Chtěla jsem být slušná, hodná, milá. Vlastně jsem nevěděla, že jí odepisovat nemusím, že se o ni nemusím starat. Chtěla jsem být ten hodný člověk a nedokázala jí říct, že je mi ta komunikace s ní nepříjemná a že mě to obtěžuje.

Jak to, že jste to nedokázala?

Já chtěla, aby mě lidi měli rádi. Nemám ráda konflikty. Jenže to je chyba, člověk má pak konflikt sám se sebou a trpí on.

Jak se její útoky stupňovaly?

Začala z mých fotografií, které jsou veřejně dostupné, vytvářet koláže. Nejdřív jen nás dvou, ale poté přidávala i 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější