Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Zavírání očí se Číně nevyplatilo. Ze sklepa zmizely záhadné čluny a trenér varuje před neposednými teniskami

Notes Deníku N. Ilustrační foto: Deník N
Notes Deníku N. Ilustrační foto: Deník N

Čtvrtečními událostmi vás provází Adam Hecl.

Po slunných dnech přišel, alespoň pokud jste zrovna v Česku, mráz. Dějiny se ale dnes hýbaly hlavně ve světovém měřítku.

Vývoj léku na koronavirus prošel první fází klinických zkoušek. A za jeho vývojem stojí český vědec Tomáš Cihlář, viceprezident pro virologii v americké společnosti Gilead Sciences. Takzvaný remdesivir, který byl původně testován jako lék na africkou epidemii eboly, našel využití i v léčbě nově rozšířeného viru. Vir už vědci podali jednomu nakaženému pacientovi – pětatřicetiletému muži hospitalizovanému v Seattlu. Během jediného dne se mu zlepšil zápal plic, aniž by se u něj projevily vedlejší účinky. Sám Cihlář je optimistický, ale opatrný: „Na základě jednoho případu však nelze posuzovat potenciál látky, závěr lze udělat jen z přísně monitorovaných studií na dostatečném počtu pacientů,“ řekl v rozhovoru s Adélou Skoupou.

Jedním z těch, kterým remdesivir už možná nepomůže, je čínský vědec Li Wenliang, který na výskyt neznámého viru ve Wu-chanu upozornil už v prosinci loňského roku. Jak však mají autoritářské režimy ve zvyku, místo řešení problému vláda vymyslela způsob, jak vir před veřejností zatajit, popisuje Magdalena Slezáková. Li Wenlianga státní garnitura umlčela. Dnes je v kritickém stavu. A Čína místo preventivních opatření, která mohla činit, když byla epidemie v zárodku, pumpuje finance do tisícilůžkových provizorních nemocnic. A ani to nestačí.

Na druhé straně zeměkoule v noci středoevropského času američtí senátoři hlasovali o zbavení moci prezidenta Donalda Trumpa. Obě strany – žalobci i obhájci – přísahaly, že druhý tábor vyslechnou a v obou bodech obžaloby budou hlasovat bez ohledu na osobní prospěch nebo stranický zájem. Přesto však republikáni stejně hlasovali pro nevinu a demokraté za to, že je Trump vinen. Výjimkou byl republikánský senátor Mitt Romney, který v prvním bodě obžaloby – zneužití moci – hlasoval proti svým stranickým kolegům. O vyvrcholení hlasování impeachmentu psal Rastislav Kačmár ze sesterského Denníku N.

Dlouho očekávané hlasování ale nebylo jen o impeachmentu Donalda Trumpa, upozorňuje v komentáři Igor Lukeš. V západním světě jsou už od konce druhé světové války Spojené státy jakýmsi ukazatelem politické svobody ve světě. A se zbabělým rozhodnutím senátorů podle Lukeše není v současné době v sázce nic menšího než osud demokracie jako takové.

Co se dělo v Česku:

Dnes jsme přinesli velký rozhovor s poslankyní ODS Miroslavou Němcovou, o které ve veřejné diskusi poslední dobou nebylo moc slyšet. Mluví o tom, jak se jí spolupracovalo s jednotlivými předsedy stran, ale i o problematice genderu v politice. „Pojďte do politiky, ale zvažte si to,“ radí. „Musí se samy zamyslet nad tím, co všechno chtějí v životě stihnout. Jestli chtějí mít kariéru, jestli chtějí mít hezkou a spokojenou rodinu, jestli chtějí své děti obejmout každý den,“ svěřila se se svou zkušeností Renatě Kalenské.

Sluhu dvěma pánům dělala právnická společnost Rowan Legal. Tato firma pomáhala s výběrovým řízením na výběr mýta pro Ředitelství silnic a dálnic a zároveň pracovala pro firmu CGI, která se o zakázku státní organizace ucházela. O případu psala Eliška Hradilková Bártová.

U dopravních sítí zůstaneme. Jan Moláček odpovídá na časté otázky ohledně toho, co všechno mohou sledovat kamery ve službách státu. Odpověď nedávají úřady ani zákon. V praxi ale ve sledování stát prakticky nic neomezuje.

Ze sklepa radnice Prahy 8 zmizely dva čluny, karavan a tři auta. Bizarní? Dokonce zmizel i úředník, který je tam bez vědomí vedení magistrátu skladoval. Na to, že se tam dopravní prostředky vyskytují, upozornil opoziční zastupitel Tomáš Pavlů, který sklep přes okno vyfotil.

Růžové boty Vaporfly od Nike díky karbonovým plátům běžce odrazí vpřed, a člověk tak ušetří energii. „Boty mohou opravdu běžcům pomoci k lepšímu výkonu. Při správné technice ženou boty běžce dopředu, což ale při horší fyzické kondici znamená, že běžce ‚uhoní‘,“ varuje začátečníky trenér Miloš Škorpil.

Přestože na globální úrovni se vědci i politici snaží odvrátit ohřátí planety o 1,5 °C, Česko už je za touto hranicí. Stejně jako většina severní polokoule. S detailní datovou analýzou přichází server iRozhlas.

Astronautka NASA Christine Kochová strávila 328 dní ve vesmíru, což je nejdelší doba, po jakou žena v kosmu pobývala. Dnes se vrátila na zem.

Co vás čeká v Deníku N zítra

– Kde udělali čínští soudruzi s koronavirem chybu?
– Právnická fakulta UK měla hostit seminář sponzorovaný velkým exekutorem
– Komentář: Senát Trumpovi potvrdil, že může dělat, co ho napadne
– „Miluju ticho,“ říká nadaný český klavírista Marek Kozák
– „Zkoumám svět omotaný internetovým klubíčkem,“ říká právnička z Internetového institutu

A co se dočtete v příloze Kontext?
– Designérka hraček: Většina dospělých už nemá tušení, jak si hrát
– Měl Einstein se včelami pravdu? A nakolik jsou provázané s lidmi?
– Privatizace místo rovných šancí přinesla zárodky oligarchie

Pěkné čtení vám za redakci Deníku N přeje Adam Hecl.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější