Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Na Českou televizi může dohlížet Lipovská, Šlégr i Xaver Veselý. Poslanci vybrali 18 finalistů

Moderátor televize XTV a Českého rozhlasu Lubomír Xaver Veselý. Foto: ČRo
Moderátor televize XTV a Českého rozhlasu Lubomír Xaver Veselý. Foto: ČRo

Do užšího výběru osmnácti kandidátů do Rady České televize poslanci kromě ekonomky Hany Lipovské vybrali například moderátora Lubomíra Xavera Veselého, ekonoma Vladimíra Pikoru či bývalého hokejistu Jiřího Šlégra. Nejvíc hlasů získal novinář Michal Klíma. Šestici radních poslanci vyberou na březnové schůzi.

Před samotným předvýběrem se v médiích nejvíce psalo o ekonomce Lipovské, již navrhla Česká biskupská konference. Lipovská ještě loni působila na Masarykově univerzitě a také v Institutu Václava Klause. Dříve se také vyslovila mimo jiné pro to, že by se veřejnoprávní média měla zrušit. Před volbou Lipovské varovalo i devatenáct senátorů.

Poslance, především z hnutí ANO a SPD, nicméně zaujal její projev. Oslovení zákonodárci mimo záznam vyzdvihovali její racionalitu, pragmatičnost a chladný úsudek. Lipovská při něm zmínila, že by Česká televize mohla zredukovat své náklady, pokud by některá regionální studia měla pouze virtuální.

Její vystoupení vyvolalo také jediný ostřejší střet v třídenním maratonu slyšení. Ve středu se na volební výbor přišli podívat i senátoři Marek Hilšer a David Smoljak. Druhý jmenovaný se jí ptal, jestli nebude ovlivněná tím, že pracovala pro Institut Václava Klause. Lipovská reagovala, že pro institut nepracuje od konce loňského roku a její působení by se dalo brát jako stáž.

Následně poslanec Aleš Juchelka (ANO) vytkl Smoljakovi, že podpořil jiného kandidáta Heřmana Chromého, a proto je ve střetu zájmů. Následně se Hilšer začal ptát Lipovské na její napojení na skupinu PPF, která institut financovala, ale poslanci mu vzali slovo s tím, že limit patnácti minut už byl vyčerpán. Hilšera také obvinili ze šíření dezinformací, když

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější