Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Německo má prvního premiéra, který se nechal zvolit hlasy AfD. V Durynsku porušili tabu, zní z Berlína

Nový durynský premiér Thomas Kemmerich. Foto: ČTK
Nový durynský premiér Thomas Kemmerich. Foto: ČTK

Novým durynským premiérem se stal Thomas Kemmerich ze strany Svobodných (FDP). Jeho zvolení je na německé politické scéně velkou senzací, protože mu do křesla pomohly hlasy pravicově populistické Alternativy pro Německo (AfD). Celoněmecké vedení AfD volbu v Durynsku komentuje následovně: Obcházet nás už nemůžete.

Měl to být den s poměrně jasným scénářem, na jehož konci by v sále zemského sněmu v Erfurtu stál u mikrofonu Bodo Ramelow z levicové strany Die Linke. Po dvou kolech, kdy by žádný z kandidátů nezískal absolutní většinu, by nakonec Ramelowovi postačila většina prostá. Poté by přísahal, že bude úřad premiéra vykonávat, jak nejlépe umí.

Ramelow byl premiérem od roku 2014. Jeho úřadování a schopnost vyjednávání oceňovali i političtí konkurenti. Po říjnových volbách ovšem jeho koalice složená z Die Linke, sociálních demokratů a Zelených nezískala parlamentní většinu. Tu nemělo ani žádné jiné uskupení stran. Po dlouhých vyjednáváních se Ramelow rozhodl vést menšinový kabinet, a ucházel se tedy o post premiéra.

Jenže v Erfurtu se evidentně hrálo podle jiného scénáře. Novým

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Německo

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější