Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Měl chlapsky přiznat chybu.“ Metnarova náměstka kvůli zakázce na radary kritizuje i ANO

Ministr obrany Lubomír Metnar. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Ministr obrany Lubomír Metnar. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) se před poslanci snažil vysvětlit cenu zakázky na radary Věra, úspěch to ale nepřineslo. Resort kromě opozice kritizují i někteří vládní poslanci.

Nejsledovanějším bodem dnešního jednání sněmovního branného výboru bylo zvýšení nákladů na zakázku pasivního sledovacího systému Vera NG.

Poslanci se zástupců resortu obrany včetně ministra Lubomíra Metnara ptali, proč se cena zakázky navýšila. Vadilo jim především to, že když v polovině listopadu schvalovali rozpočet ministerstva obrany, nikdo jim neřekl, že radary budou namísto 780 milionů stát 1,5 miliardy. Kalkulaci ceny radarů Deník N přinesl zde.

Zvýšení ceny se snažil obhájit náměstek pro řízení sekce vyzbrojování a akvizic Filip Říha. „Částka byla stanovená chybně na základě marketingového průzkumu,“ prohlásil. Zopakoval tak argument šéfa resortu Metnara, podle nějž zodpovědný úředník už v resortu nepracuje. Právě Říhův přístup ale vadil poslancům nejvíce.

„Argumentace náměstka Říhy mě nepřesvědčila. Nepřiznal, že ministerstvo obrany udělalo chybu. Věci, které jsme měli jako výbor pro obranu mít, jsme k dispozici neměli a neseznámili nás s navýšením ceny. Uvítal bych, kdyby v průběhu jednání chlapsky

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější