Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Senátor Valenta: V politice je rozhodování moc demokratické, jsem zvyklý poslouchat jen sebe

Senátor Ivo Valenta. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Senátor Ivo Valenta. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Z vyloučení Václava Klause mladšího z ODS jsem nebyl „happy“, říká v rozhovoru pro Deník N senátor a podnikatel Ivo Valenta. Trikolóra má podle něj potenciál a dospělí lidé dostatek schopností odhalit fake news.

Letos vám končí senátorský mandát. Kvůli tomu, jestli máte pokračovat, jste si nechal zpracovat i volby nanečisto. Půjdete do toho tedy znovu?

Průzkumů jsem si udělal víc, a to i ty klasické o tom, jaká je na Slovácku nálada. Dneska jsem nakloněný tomu, že budu pokračovat. Na té váze ano, nebo ne převládá, že chci jít do další kandidatury.

I ty průzkumy ukázaly, že oblíbenost či znalost práce či mojí osoby je vysoce srovnatelná s ostatními, kteří chtějí kandidovat. V některých aspektech je převyšuje. Oslovují mě lidé a říkají mi, abych do toho zase šel a nepřenechal to ostatním.

U nás senátní volby moc populární nejsou. Co jste vy osobně během svého mandátu udělal pro to, aby se lidé o práci Senátu více zajímali?

Možná jsem unikátní v tom, že každé dva tři měsíce vydávám Senátorské listy a posílám je do každé domácnosti na Slovácku. Vím, že si to nemůže dovolit každý senátor, hradím si to z vlastních peněz. A tam lidé vidí, co se v Senátu stalo, udělalo, u čeho jsem byl.

Myslím, že poslední rok se Senát hodně zviditelnil, a to i zásluhou Jardy Kubery. To byl chlap, který to uměl říct jednoduše a přímo. A navíc dneska Senát vrací spoustu hloupostí, které přijdou ze Sněmovny.

Prezident Miloš Zeman by vás ale rád nechal vyhladovět a říká, že co přijde ze Senátu, je od ďábla.

Pan prezident má zajímavé bonmoty. Tohle je jeden z nich.

Ale má zcela jiný dosah než vaše senátorské noviny, které se soustředí jen na region.

To musí Senát ukázat sám. Za současné konstelace

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější