Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

V jednom dresu proti Babišovi? Volební koalice mají řadu slabin a úspěch je nejistý

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Analýza: Pod velkou palbu se dostal v posledních dnech nový šéf lidovců Marian Jurečka kvůli své rezervovanosti k předvolebním koalicím. Jeho slova o tom, že spojenectví před bitvou o Sněmovnu má velké překážky, ale odpovídají realitě. Každá forma předvolební koalice je totiž pro strany něčím riskantní.

Když si lidovci na konci ledna volili nového předsedu, nerozhodovali jen mezi Jurečkou a Janem Bartoškem, ale i o dalším směřování strany. Zatímco někteří nedali hlas Bartoškovi, protože nechtěli příliš konzervativní KDU-ČSL těsně navázanou na ODS, jiní mají obavy, že Jurečka spolupráci středopravých stran svým pragmatickým přístupem zhatí.

„Nesmíme při tom všem nadšení zapomenout na vážné legislativní a technické překážky. Pokud ty se nepodaří změnit, tak prosím pěkně nevytvářejme větší očekávání, než jsou potom realizovatelná, protože já nechci, aby ten černý Petr zklamání zůstal zase na KDU-ČSL,“ řekl ve svém kandidátském projevu Jurečka.

Možné předvolební koalice, které by posílily současnou opozici oproti vládnoucímu hnutí ANO, se řeší víceméně celé volební období. Obvykle se diskutuje spíše o tom, které strany by spolu mohly postavit kandidátku. Technikálie se probírají již méně.

Bližší pohled na volební legislativu přitom ukazuje, že všechny možné formy spolupráce mají nějaká negativa. Na první z nich narazili lidovci a Starostové a nezávislí v roce 2017, kdy se před volbami pokoušeli o společnou koalici.

Tato forma spolupráce je pro menší formace

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější